Osječko-baranjska

PALI SE NA SENZORE

Zasvijetlila biciklistička staza između Osijeka i Bilja

Dok je tenjska biciklistička staza i prije imala javnu rasvjetu, frekventna dionica između Osijeka i Bilja također od sada svijetli, i to LED senzorskom infrastrukturom. Iz Grada Osijeka poručuju i kako je u planu nabava bicikala namijenjenih za javno korištenje građanima.

Piše: Mislav Bartoš / Republika.eu

Iako je točan broj biciklista koji prolaze stazom između Osijeka i Bilja nepoznat, riječ je o vrlo prometnoj dionici, kako za stanovnike, tako i za putnike i goste. Upravo iz tih razloga završen je projekt obnove biljske dionice duge 1,6 km, i tenjske u dužini 2 km, a jedna od novosti je ta da je biljska staza proširena i osvjetljena. Dio od željezničkog prijelaza prema Bilju širok je četiri metra.

"Znači da se istovremeno mogu kretati i pješaci i biciklisti. I ono što je odlika ove dionice je da je postavljena javna rasvjeta za bicikle. To je javna rasvjeta koja se pali na senzore. Znači, kako biciklist nailazi, tako se javna rasvjeta i pali, da ne bi gorila cijelu noć ako nema prometa i nema biciklista", kaže Srečko Kukić iz Upravnog odjela za program Europske unije Grada Osijeka.

Uz stazu je postavljena i odbojna ograda kako bi se u slučaju prometnih nezgoda smanjila opasnost od naleta automobila na bicikliste. Ukupna vrijednost projekta je 3,9 milijuna kuna, od čega je Europska unija financirala 3,2 milijuna. Projektom je ujedno sve prilagođeno i pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi, a iz Grada poručuju kako je vodilja u ovom projektu bila sigurnost Osječanki i Osječana u prometu.

"Znamo da je grad Osijek grad sporta, kako profesionalnog, tako i rekreativnog, i ponosni smo na sve naše Osječanke i Osječane koji u prometu koriste ovaj prirodniji, ležerniji, boravak na zraku i zdraviji na biciklu. Uz sve to, naravno, omogućili smo i veću, kvalitetniju i bolju povezanost svih sudionika u biciklističkom prometu sa našim osječkim javnim gradskim prijevozom", rekla je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Iz Grada kažu i  kako je u planu nabava 175 bicikala namijenjenih za javno korištenje građanima kroz projekt e-mobilnosti. Dobra vijest je i da je općina Bilje započela s radovima svog dijela dionice pa će cijela staza do Bilja biti dovršena do kraja godine, a iduće će se nastaviti kroz samo naselje.