Kazalište

KRENULA NOVA, 114. SEZONA

HNK u Osijeku nakon pola godine otvorio vrata publici

Sinoć, nakon pola godine ponovno je bila živa pozornica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Nacionalno kazalište publici je otvorilo vrata, a nova, 114. kazališna sezona kreće pod credom - izazovima unatoč, udahnimo umjetnost!

HNK u Osijeku nakon pola godine otvorio vrata publici   FOTO:HNK Osijek
Piše: Marija Završki / Republika.eu

Umjetnost može i treba biti odgovorna, a mi smo učinili sve što je u našoj moći da publika to i doživi, poruka je iz osječkog kazališta koje je ponovno, nakon pola godine za publiku otvorilo vrata. Rad na novoj sezoni, novim dramskim i opernim naslovima bio je pravi izazov, na koji su kazalištarci spremno odgovorili, sukladno propisanim mjerama i za ustanovu i za publiku.

"Način punjenja gledališta je imperativ. Moramo očuvati zdravlje gledatelja. Na ulazu ćete imati obavezno dezinficiranje ruku, imati ćemo gazište da dezinficirate obuću, mjerenje temperature, maska, ograničen broj mjesta u dvorani gdje mora postojati razmak"Dražena Vrselja, rekla je intendantica Dražena Vrselja.

Unatoč svemu, ovo je za kazalište povratak na velika vrata. Takva je i prva premijera, 25. rujna.

"Tako da prva slijedi prva velika, barun Trenk iliti divji barun trojca Senker, Mujičić, u režiji Maria Kovača. Jedna velika dramska predstava, s bogatim ansamblom, u znaku farse, mjuzikla, komedije, jedan vrtuljak povijesti gdje ju mi znamo ironizirati u svim stavkama koje su onako škakljive teme, propitkivati i zapravo izvući pametne zaključke koji bi nam i danas dobro došli", kaže ravnateljica drame Petra Blašković.

Nakon Trenka, Strindbergova "Gospođica Julia" u režiji Aide Bukvić. Početkom 2021. "Višnjik" Antuna Čehova, "Udovice " Slawomira Moržeka, te na kraju sezone dirljiva drama "Dječak koji je govorio Bogu" Damira Mađarića. Dramu prati operni program.

"Ove godine Samson i Delila i Ljubavni napitak Donizzetija. Samsona i Delilu će režirati Robert Bošković, a Ljubavni napitak Ozren Prohić. To su naše dvije najveće premijere. Ova godina je kalendarski godina Beethovena, tako da ćemo i to obilježiti lijepim simfonijskim koncertom", kaže ravnatelj opere Filip Pavišić.

A od sada se ulaznice za predstave mogu kupiti klikom miša. Kazalište ima i novo web sučelje, a online prodajom  otvaraju novo, digitalno poglavlje rada. Upis građanske pretplate također je krenuo danas, a gledatelji mogu birati između više kategorija, dakako, prilagođeno svim propisanim epidemiološkim mjerama.