Osječko-baranjska

OTVORENI NAKON GOTOVO PET GODINA

Stotine posjetitelja svakoga dana na novootvorenim bazenima u Belom Manastiru

Nakon što su gotovo pet godina bili zatvoreni, prošloga tjedna novoobnovljeni i uređeni bazeni u Belom Manastiru konačno su ponovno otvorili svoja vrata građanima. Veliki je to bio projekt za grad i cijelu Baranju, vrijedan 16 milijuna kuna, a koji je zahvaljujući naporima brojnih uključenih uspješno nominiran za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Stotine posjetitelja svakoga dana na novootvorenim bazenima u Belom Manastiru   FOTO:Republika.eu
Piše: Dino Perković / Republika.eu

More kupača na gradskim bazenima u Belom Manastiru. I tako je bilo svakoga dana od svečanog otvorenja 24. kolovoza. Belomanastirci i Baranjci očito su bili željni dolaska na svoje omiljeno kupalište.

"Posjetitelji u ovoj postsezoni, dnevno je oko 400-500 osoba, do 600. Djeca do 15 godina s područja grada ne plaćaju karte, djeca do pet godina su skroz oslobođena plaćanja, tako da u ponudi imamo caffe bar, restoran, objekt brze prehrane", ističe direktor Stanouprave Beli Manastir Marijan Peran.

Kako smo pisali, radovi na uređenju bazena završeni su još sedmog kolovoza te je otvorenje najavljeno za četrnaesti, no nakon tehničkog pregleda utvrđeni su manji nedostatci koji su u međuvremenu otklonjeni, te je sve bilo spremno za otvorenje. Bazene su jučer posjetili i svi koji su bili uključeni u ovaj projekt, te koji su osigurali njegovo financiranje iz fondova Europske unije.

"Treba zahvaliti onima koji su zatvorili financijsku konstrukciju. Krenut ćemo s Vladom RH i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, koja je prepoznala da ovakav projekt gradskih bazena uvrstimo u intervencijski plan grada Belog Manastira, pogođenih područja, i da ne financiramo ovakav projekt iz kreditnog zaduženja grada nego da ga uklopimo u gradski športski park, time smo dobili veliku mogućnost financiranja sredstava iz Europske unije", kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Uređenje okoliša financirao je grad iz proračuna, a pobrinuti će se i za održavanje. S milijun kuna u obnovu belomanastirskih bazena uključila se i Osječko-baranjska županija.

"Mislim da s ovim projektom grad Beli Manastir ipak dobiva jednu višu razinu kvalitete i života i svega onoga što je potrebno jednom gradu imati. Dok gledamo da jedni gradovi zatvaraju svoja kupališta koja su 40-45 godina bila bez prestanka otvorena, evo ovi gradovi kao što je Beli Manastir grade i prave nove bazene i otvaraju ih na korist svojih građana, i ne samo svojih građana, nego kao što sam rekao svih onih koji se nalaze na području naše županije", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Preostaje samo nadati se kako će i vremenske prilike biti na ruku Baranjcima i njihovim gostima u preostalim danima ljeta, te da će moći što više iskoristiti novootvorene bazene.