Društvo

KORONAVIRUS

Rekordnih 180 novozaraženih, najgore u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Najgori je dan od izbijanja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Potvrđeno je čak 180 novih slučajeva, a jedna osoba je preminula. Najviše slučajeva imaju Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija. U Puli je zaražena odgojiteljca zbog čega 18-ero djece s roditeljima mora u samoizolaciju.

Ilustracija   FOTO:PIRO4D / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Grad Zagreb potvrdio je čak 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a za 136 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestila je Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

"Što se tiče ukupnih brojeva, trenutno imamo 236 aktivnih slučajeva i 500 samoizolacija. Što se tiče sastava novih slučajeva, za 24 njih je moguća izloženost na godišnjim odmorima, 11 su kontakti prethodno oboljelih, za 4 je negativna anamneza, dva slučaja su još u obradi."

Ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije puno bolja situacija. Novih slučajeva je 37, a u KBC-u Split preminula je starija ženska osoba. Još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to jedna osoba iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana, jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke. U samoizolaciji se nalazi 628 osoba.Raste broj oboljelih i u Slavoniji.

Osječko-baranjska županija prijavila je 12 novozaraženih. U KBC-u Osijek stanje je kao i prethodnog dana; hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru. Vukovarsko-srijemska županija broji devet novozaraženih, a preminulih nema.

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. i 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, objavio je županijski stožer. Zagrebačka županija ima šest novozaraženih, a Međimurska i Karlovačka županija po 5. Ostale županije u Hrvatskoj imaju manje od 5 novozaraženih.

Bez novih slučajeva su Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Koprivničko-križevačka županija. U Istarskoj županiji u zadnja 24 sata ispitano je 144 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je samo jedan pozitivan. No, riječ je o odgojiteljici iz dječjeg vrtića, zbog čega cijela grupa djece mora u samoizolaciju, rekao je za Media servis načelnik županijskog stožera, Dino Kozlevac.

"Epidemiološkom obradom je odmah osoba izuzeta i stavljena na liječenje, a jedan dio djece iz grupe koji je imao kontakt s odgojiteljicom je u samoizolaciji ukupno njih 18. S njima je u samoizolaciji po jedan roditelji. Radit će se daljnji nalazi kako bi se situacija što prije stavila pod kontrolu."

Podsjetimo, zbog sve većeg broja oboljelih među mladima, Stožer civilne zašttite donio je preporuku o privremenom zatvaranju unutarnjih dijelova noćnih klubova.