Osječko-baranjska

GIDINE PROLAZE, SJEĆANJE OSTAJE

29 godina od pokolja u Dalju – zločin i dalje bez kazne

U Dalju je obilježena 29. obljetnica tragične pogibije 39 hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde i Civilne zaštite, koji su 1. kolovoza 1991. godine ubijeni u napadu tadašnje Jugovojske i srpskih paravojnih formacija na Policijsku postaju Dalj. Jedan je to od najkrvavijih događaja s početka Domovinskog rata u Hrvatskoj i početak otvorene agresije na njezinom istoku. Nakon višesatnog otpora malobrojnih policijskih snaga borba je završila tenkovskim granatama, koje su u potpunosti uništile postaju. Uslijedila su ubojstva i etnički progon svog nesrpskog stanovništva s toga područja.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Godine prolaze, a ostaju sjećanje i tužne obljetnice u Dalju.

Predugačak je niz imena i prezimena ubijenih hrvatskih policajaca i branitelja. U srcima njihovih obitelji uvijek je ista tuga i bol. Gospođi Ružici tog prvog kolovoza ubili su sina. Bile su mu tek 23 godine.

Sina je izgubio i Stipo Kovčalija, ali i brata, strica, bratiće i šogore - njih čak 9-tero iz najuže obitelji.

Josip Čičak jedini je iz daljske policijske postaje uspio izvući živu glavu. Preživio je Josip i kalvariju srpskog zatočeništva, a potom je razmijenjen.

Iz najvišeg državnog vrha na obljetnicu je u Dalj došao potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović.

Brojna su izaslanstva položila vijence podno spomenika tragično poginulim policajcima ispred policijske postaje u Dalju. Među njima i izaslanstvo Osječko-baranjske županije, brojnih braniteljskih udruga te obitelji poginulih.

Nakon komemoracije služena je sveta misa zadušnica u daljskoj Crkvi Svetog Josipa. Inače, prvoga kolovoza s tugom se prisjećaju i Aljmašani. Oni su toga dana 91. godine, nakon pada policijske postaje u Dalju, napustili svoje domove Dunavom i Dravom do Osijeka u šlepu za rasute terete, ali su i 1998. počeli obnovu i povratak iz progonstva.