Osječko-baranjska

PAD PUTNIKA GOTOVO STOPOSTOTAN

Koronakriza ''ubila'' zračni promet, ali u osječkoj Zračnoj luci vide i nove prilike

Avioindustrija je uz turizam jedna od najpogođenijih grana u koronakrizi, a posljedice u velikoj mjeri osjeća i osječka Zračna luka. Pad broja putnika u prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani gotovo je stopostotan.

Koronakriza ''ubila'' zračni promet, ali u osječkoj Zračnoj luci vide i nove prilike   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Koronakriza ''ubila'' je zračni promet, a ono što je preživjelo nalazi se na respiratoru. To se najbolje vidi po pokazateljima za prvih 6 mjeseci ove godine.

"Kod nas je pad broja putnika u tih prvih 6 mjeseci čak 96 posto, a  zrakoplovnih operacija čak 70 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljetna sezona letenja trebala je započeti 29.3., međutim s 25.3. su otkazane sve redovne linije, i s uspostavom su započete tek 22. lipnja, kada je krenuo Traid air s letovima po Hrvatskoj. Croatia Airlines  je krenula s 2.7., a od 2.8. očekujemo da će krenuti i Eurowings s linijom za Stuttgart", kaže direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić.

Ušlo se već i u špicu ljetne i turističke sezone, a popunjenost zrakoplova znatno je lošija nego prošle godine. Također je puno toga vezano za koronasituaciju. Puno je manje putnika iz Mađarske, Srbije i BiH, koji su na turistička odredišta putovali iz Osijeka, pa su zrakoplovi ovih dana tek polovično popunjeni. U ovome trenutku putnicima je na raspolaganju više različitih linija.

"Iz Osijeka se može stići 6 puta tjedno za Zagreb, dva puta tjedno se može doći do Pule, do Rijeke i do Dubrovnika i 4 puta tjedno do Splita s Traid airovim zrakoplovima kapaciteta 18 sjedala, a direktne linije imamo s Croatiom Airlines kapaciteta 76 mjesta, petkom za Split i četvrtkom za Dubrovnik. Spomenuti Stuttgart, odnosno kompanija Eurowings će operirati sa zrakoplovima Airbus 320 kapaciteta 176 sjedala", kaže Forgić.

Iako je puno toga neizvjesno, u predstojećem razdoblju u osječkoj Zračnoj luci intenzivno pregovaraju s aviokompanijama o uvođenju novih linija, posebice prema Londonu i drugim europskim odredištima.

"Ova koronakriza nama je na neki način nova prilika. Trebamo reći da se karte preslaguju, i u dnevnim kontaktima smo sa svim našim sadašnjim i bivšim partnerima, koji su letjeli sa zračne luke Osijek. Nadamo se da ćemo i uz pomoć naših vlasnika, Ministarstva turizma i lokalne zajednice, uspjeti privući neku od kompanija i zapravo povezati Osijek s Europom", ističe Forgić.

Dosta se očekuje i od najavljenog novog programa regionalnog povezivanja, koji bi trebao profunkcionirati krajem mjeseca listopada, a koji uključuje i zračno povezivanje i Osijeka i Zadra. Riječ je o projektu hrvatske države, kojega odobrava Europska komisija, koja raspisuje međunarodni natječaj.