Osječko-baranjska

POČELI RADOVI NA ZELENOJ OBNOVI ZGRADE

Zgrada osječkog srednjoškolskog igrališta koncem godine u novom ruhu

Srednjoškolsko igralište u Osijeku zasjati će u novom ruhu. Ovih dana počeli su radovi na zelenoj obnovi zgrade igrališta koja će dobiti zeleni krov i fotonaponsku elektranu. Imati će to velike uštede za Srednjoškolsko igralište, a radovi će potrajati do početka iduće godine godine.

Zgrada osječkog srednjoškolskog igrališta koncem godine u novom ruhu   FOTO:Republika.eu
Piše: Marija Završki / Republika.eu

Srednjoškolsko igralište u Osijek postaje dio zelene infrastrukture. Zelenim krovom na zgradi postići će se značajna ušteda energije, oko 60 posto toplinske i električne energije te obnoviti prirodna staništa.

"Na kojoj će se u narednim 180 dana izvesti radove postavljanja zelenog krova površine 160 kvadratnih metara. Zatim će se izvesti radovi zamjene, stolarije, zamjene rasvjete te će se postaviti i izgraditi fotonaponska elektrana snage 93 kilovata. Vrijednost radova je 2,2 milijuna kuna", rekla je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Nova fotonaponska elektrana, prva potpuno u vlasništvu grada  neće opskrbljivati samo zgradu već i vanjsku rasvjetu na igralištu.

"Zgradu igrališta održavamo kontinuirano i golove i koševe. Sada je došao red na ovu zgradu koja je iz 1963. godine kao što mnogi ne znaju i zaista zahtijeva jednu veliku rekonstrukciju. Naravno osim što će ovo bili uloženo, uložiti će i šprtski objekti koliko budu u mogućnosti da još jedan dio koji nije određen da se naprvi u unutrašnjim dijelovima", kaže direktorica Športskih objekata d.o.o. Nataša Brčić.

Partner gradu u ovom projektu Građevinski je fakultet u Osijeku. Obnova zgrade na srednjoškolskom igralištu dio je zelenog projekta "GreENERGY" u sklopu prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske kojim se gradove i općine želi uključiti u aktivne zelene politike obnove i rekonstrukcije određenih zgrada i prostora.