Osječko-baranjska

U OPĆINI ČEMINAC NEMA MIRA

Jedni prekrivaju prometne znakove, načelnik nastavlja po starom

U Općini Čeminac nema mira. Dok oduševljeni poljoprivrednici prekrivaju prometne znakove zbog kojih su bili dužni plaćati općini takozvanu traktorinu, općinski načelnik Zlatko Pinjuh ne odustaje od primjene odluke i poziva se na Zakon o cestama koji mu, kaže, to omogućuje. No, jučer mu je stigla još jedna neugodna vijest.

Jedni prekrivaju prometne znakove, načelnik nastavlja po starom   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

"Ovog momenta proglašavam ovaj znak nevažećim i sve ostale koji vode u naše poljske puteve. Evo, demonstrativno ovo pokažite. Došao je i taj dan, naša borba i trud, hodanje po institucijama se isplatilo. A naš načelnik ako misli da je stariji od države, neka nastavi, pa ćemo vidjet!", priča poljoprivrednik Petar Pranjić.

Na adrese triju ministarstava već su uputili zahtjev za uklanjanje ovih prometnih znakova. Podsjećamo, inspekcijski nadzor Ministarstva graditeljstva utvrdio kako odluke o nerazvrstanim cestama i visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta, koje je donijelo Općinsko vijeće nisu u skladu sa zakonom. Sukladno tome, donijelo je odluku o njihovoj obustavi. 

No, načelnik Pinjuh odluku tumači drugačije. Vijeće je u roku 15 dana, kako je bilo i naloženo, promijenilo odluku, ali na način da mijenja definicije toga što je nerazvrstana cesta, što je redovito održavanje, što je izvanredno održavanje, što je prekomjerna upotreba ceste i što se smatra izvanrednim prijevozom. Općina će, čini se, nastaviti provoditi odluku, a načelnik se poziva na zakon.

"Ukoliko se to želi Općini Čeminac napraviti, da ne može naplaćivati prekomjernu uporabu, onda se mora promijeniti Zakon o cestama i Zakon o sigurnostima cestama, a Općinsko vijeće tu ne može ništa", kaže načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh koji na konstataciju kako, drugim riječima, Odluka ostaje na snazi, samo je promijenjen tekst, odnosno ono što je ministarstvo tražilo da se promijeni, kaže:

"Obzirom na dosadašnje događaje, Odluka o premojernoj uporabi je i dalje na snazi i sukladna je Zakonu o cestama. To je više simbolična naknada da se da do znanja onima koji to koriste, da koriste imovinu Općine i mještana, koju oni, kroz sredstva koja uplaćuju u proračun, i održavaju."

A jučer je iz državnog inspektorata u Čeminac stiglo rješenje kako su utvrđene povrede Zakona o gradnji nogometnog igrališta u Grabovcu s popratnim sadržajem. Pokrenut je postupak i doneseno inspekcijsko rješenje, navodi se. Pinjuh je prijavljen jer zgrade nemaju uporabnu dozvolu, ograda dignuta bez dozvola, pristupne ceste asfaltirane.

"Sljedeći pravni korak je rušenje ili uklanjanje sa iste čestice i ja bih volio da se naš načelnik očituje na ovo. Znači on silne novce dole naše, poreznih obveznika upumpava bespravno gradi, gradi šta hoće i kad hoće i s kim hoće i sve to lijepo će završiti u vodi, na livadi ili čak u onom jezeru kad to bageri poguraju", kaže Pranjić.

Hoće li bageri ovdje uistinu imati posla ili će se načelnik i ovaj put izvući, vidjet će se vrlo brzo.