Kazalište

CIKLUS ''COVID 19''

U osječkom HNK premijerno izvedena "Večer baleta i plesa"

Baletna predstava "Večer baleta i plesa" u petak navečer premijerno je izvedena u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), u sklopu ciklusa "Covid 19".

HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Koordinator projekta Vuk Ognjenović pojašnjava kako je predstava osmišljena kao kolaž program i baletna-gala večer, gdje su predstavljeni gotovo svi plesni stilovi.

Željeli smo pokazati široki raspon plesnih izričaja, koje možemo iznjedriti u jednom programu, od standardnih i latino plesova, poput salse i tanga, pa do klasičnog i modernog baleta i suvremenog plesa, ističe Ognjenović.

Smatra kako je pripremljeni program težak, ali i zanimljiv, u glazbenom i plesnom smislu te kako će biti zanimljiv ne samo za klasičnu kazališnu publiku, nego i za mlade, te za ljude, koji se bave plesom.

Ognjenović podsjeća kako baletni ansambl i plesna umjetnost u Osijeku egzistiraju od 1910. godine, i samo za vrijeme Domovinskog rata, tijekom 1991. i 1992. nije bilo plesa, ali su brzo pronađeni načini kako to riješiti, i oformljena je plesna skupina, koja se pretvorila u baletni ansambl.

Voditeljica propagande osječkog HNK-a Jadranka Petrović napominje  kako su pri sastavljanju programa za ciklus "Covid 19"  željeli predstaviti sve što ovo kazalište ima, i to u okolnostima kada zbog situacije s koronavirusom vlada nedostatak kulturnih aktivnosti.

Program je obuhvatio glazbeno-plesne minijature, između ostalih, iz djela "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog,  "San" Erika Satiea,  "Por Una Cabeza" Carlosa Gardela i "Le Corsaire" Adolphe Adama.

U predstavi su , uz ostale, nastupili Vuk Ognjenović, Helena Horvat, Lucija Horvat, Vanja Dušić, Danijel Novoselac, Laura Špindel i Anja Bašnec.