Politika

ŠKORU NAZVAO NOVIM GLAVAŠEM

Pragmatik ili politička prostitutka: Ivan Vrdoljak, zadnji koji bi trebao ikoga prozivati za poštenje u politici, ali ne odustaje...

Bivši čelnik HNS-a i čovjek koji je tu stranku u Sabor uveo na listi SDP-a, a zatim odveo u Vladu s HDZ-om – Ivan Vrdoljak, prozvao je Miroslava Škoru i njegov Domovinski pokret u velikom intervjuu kojeg je dao za Večernji list.

Ožujak 2009.: Glavaš i Vrdoljak dogovaraju koaliciju za lokalne izbore   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

''Za mene je Škoro novi Branimir Glavaš i moj Slavonski pokret s nezavisnim gradonačelnicima učinit će sve da ga pobijedimo u Slavoniji. Čovjek je svojim izjavama o ZDS-u praktički rekao da je bilo ispravno slati Osječane, nacionalne manjine i Hrvate neistomišljenike u logore. HNS je podržao Vladu RH prije tri godine da spriječi dolazak mračne desnice na vlast, sada ćemo učiniti sve da HNS-ov Slavonski pokret pobijedi njegov fiktivni Domovinski pokret'', rekao je Vrdoljak u intervjuu.

Što je točno Vrdoljak htio reći izjavom da je za njega Miroslav Škoro novi Branimir Glavaš nikome nije jasno, posebice ako se prisjetimo da je upravo taj Vrdoljak sa Glavašem davne 2009. godine dogovarao koaliciju.

No, možda mu se omaklo, kao što mu se lapsusi često znaju omaknuti. Sjetimo se kako je 2017. godine na Novoj TV gostovao kao predsjednik Hrvatske narodne stranke. Tada je, na opće iznenađenje javnosti, prvu predsjednicu te stranke Savku Dabčević-Kučar jednostavno preimenovao u Savku Dabčević-Kurac.

Omaklo se čovjeku...

No, pustimo Vrdoljaka na trenutak i pogledajmo tko su zapravo članovi famoznog Slavonskog pokreta s takozvanim ''nezavisnim gradonačelnicima''...

Naime, Slavonskom pokretu su se pridružili gradonačelnici Osijeka i Belišća, Ivan Vrkić i Dinko Burić te bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

Kako piše portal Dnevno.hr, koordinator HNS-a za 4. izbornu jedinicu Ivan Vrdoljak u nedjelju je u Osijeku najavio kako će na parlamentarnim izborima HNS u toj jedinici okupiti Slavonski pokret, koji će, uz koaliciju s HSS-om ''Braće Radić'' uključivati sadašnje i bivše čelnike lokalne samouprave.

Ivanu Vrkiću Hrvatska narodna stranka nije strana. Krajem osamdesetih angažira se među čelnim ljudima Hrvatske narodne stranke, da bi 1995. godine ušao u HDZ.

U veljači 2013. kandidirao se za osječkog gradonačelnika kao kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a, a 2017., a drugi mandat osvojio je u neobičnoj koaliciji s HNS-om, SDP-om i ANU-om (Aktivnim nezavisnim umirovljenicima), kojima su se u gradskom vijeću priklonili Most te bivši HDSSB-ovci.

Dakle, kratko i jasno - može sa svima, samo da se dokopa vlasti. Principijelnosti ovdje nema niti u natruhama, no nema je u hrvatskoj, a posebice slavonskoj politici već duže vremena.

Bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković je pak kao član SDP-a sjeo u saborske klupe 2008. godine, da bi 2011. prešao u HDSSB. Do promjene je navodno došlo jer se na lokalnoj razini, u Đakovu, nije htio razići s HDSSB-om tvrdeći kako je ''raskidanje koalicije prevara birača'', piše Dnevno.hr.

Prisjetimo se još kako je Vinković 2018. na osječkome Općinskom sudu proglašen krivim za kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave te je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci koja se zamjenjuje radom za opće dobro. Presuda je 2019. postala pravomoćna te je izgubio i vijećnički mandat.

Dinko Burić je saborski mandat od 2011. do 2015. obnašao također kao član HDSSB-a, a gradonačelnik je Belišća od lipnja 2013. godine.

Osim po zabavljanju javnosti predstavama iz saborske klupe i govornice, Burića domaća javnost pamti ponajprije po krokodilskim suzama i izljevima ljubavi koje je u izbornoj večeri kada je postao gradonačelnik Belišća pobijedivši HDZ-ovog Dinka Huisa (sa svega 40 glasova razlike), telefonski uputio Branimiru Glavašu, čiju sliku je držao u ruci.

"Halo, prijatelju. Volim te. Poštujem te...", samo je uspio izustiti grcajući u suzama.


Sada, podsjetimo još jednom, taj isti Dinko Burić na izbore izlazi na Vrdoljakovoj listi, dok taj isti Vrdoljak Glavaša uspoređuje sa Škorom... (!?)

"Vrdoljakovo prozivanje Miroslava Škore i njegovog Domovinskog pokreta “Glavaševcima” još je jedan u nizu njegovih spinova kojima sam sebi skače u usta jer su svi navedeni članovi HDSSB-a, ili su to bili, a alfa i omega HDSSB-a od osnutka je bio upravo Branimir Glavaš", piše dalje Dnevno.hr.

No, to ništa ne čudi s obzirom na to ako pamtimo ne tako davnu političku povijest Ivana Vrdoljaka.

On je, naime, bio ključan čovjek u dogovoru s Plenkovićem i zamjenom glavnog HDZ-ovog partnera u saborskoj većini. Tada je HNS ušao u Vladu s HDZ-om, a nakon što je Plenković antologijski naložio tajnici da razriješi MOST-ove ministre dužnosti koji su pak odlučili glasati protiv povjerenja HDZ-ovom ministru Mariću. Vrdoljak je, inače, samo nekoliko dana prije tog povijesnog ulaska u Vladu s najvećim političkim oponentom SDP-u koji ih je uveo u Sabor, kategorički odbijao svaku mogućnost suradnje s Plenkovićevom strankom te prozivao MOST-ovce da lažu.

No, Vrdoljak više nije predsjednik HNS-a. Sada je to Predrag Štromar, čovjek koji je izjavio da ne ulazi u obzir suradnja s Miroslavom Škorom i ljudima ''poput Bujanca'', pa će opet biti vrlo zanimljivo pratiti politički put HNS-a nakon parlamentarnih izbora.

No, prvo trebaju uloviti koji saborski mandat.

Izvor: Dnevno.hr