Republika TV

NAJPOPULARNIJI SVETAC KATOLIČKE CRKVE

Vjernici na Antunovo tradicionalno pohrlili u Tvrđu

Vjernici diljem Hrvatske i svijeta proslavili su Antunovo – spomendan vjerojatno najpopularnijeg sveca Katoličke crkve. Svečano je bilo u dvorištu franjevačke crkve Sv. Križa gdje se, uz epidemiološke mjere služila sveta misa. Već u tri sata ujutro započela su prva euharistijska slavlja, a tijekom čitavog dana u Tvrđu su pristizale tisuće i tisuće vjernika iz cijele Slavonije i šire.

Piše: Republika.eu / STV

Sv. Antun Padovanski, sudeći po već tradicionalnom prizoru u osječkoj Tvrđi kod hrvatskih vjernika uživa daleko najveću popularnost.

Malo kojeg sveca i zaštitnika djece Hrvati toliko vole i štuju, a  na 13. lipnja mnogi već znaju kako izgleda protokol – sveta misa, molitva, svijeća i ljiljani – simboli ovog sveca. Tako je bilo i ovoga puta.

Zapaliti svijeću u molitvi i blagosloviti ljiljane kod Sv. Ante, zaštitniku siromaha, izgubljenih stvari, starih, putnika i djece uradili su i mladi i to još od ranog jutra.

Tijekom cijelog jutra u Tvrđu su pristizali vjernici sa svih strana, najviše obitelji s djecom, koju je najviše razveselio kirvaj i sve popratne radosti za ovaj, za mnoge najljepšu pučku svetkovinu.