Osječko-baranjska

PRILAGOĐEN PROGRAM

Đakovački vezovi na rasporedu od 29. lipnja do 5. srpnja

Đakovački vezovi nisu prekidani niti u vrijeme Domovinskog rata, pa neće biti niti u vrijeme koronavirusa. Jedna od najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj održat će se od 29. lipnja do 5. srpnja, kada će u "Srce Slavonije" ponovno pohrliti ljubitelji tradicije.

Piše: Republika.eu / STV

Bez masovnosti, i u trajanju od jednog tjedna umjesto dva kao obično, Đakovački vezovi doživjet će svoje 54. izdanje. Iako s prilagođenim programom, Vezovi će i ove godine imati prepoznatljiv izgled i sadržaj.

"U subotu će najvjerojatnije biti izbor za najljepše nošeno narodno ruho, dok u nedjelju imamo razne programe sa domaćim snagama, kao što je 30 godina TS Dyaco, obilježavanje obljetnice KUD-a Tena, nagrađivanje najljepše uređenih izloga", kaže direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

Đakovački vezovi ove će godine zbog epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite biti organizirani na način da će događanja biti raširena po gradu, kako se na jednom mjestu ne bi okupljao prevelik broj ljudi. Tako će biti organizirane otvorene izložbe na javnom prostoru, ili u zatvorenom gdje se može kontrolirati broj ljudi, kaže Burek. Na sastanku organizacijskog odbora pao je prijedlog da se u zajedničkoj organizaciji s drugim velikim smotrama u Slavoniji napravi povorka kulturno umjetničkih društava.

"Naravno uz one propisane mjere, jer KUD-ovima još danas nisu dozvoljene probe, jedino pjevačke uz propisani razmak. Tako da, neki nastupi KUD-ova za sada, danas mogu reći razmatramo to, razmatramo i povorku, mi ćemo to i pripremati, ali ćemo vidjeti kada se bude približio datum hoće li to uopće biti moguće, kakve će mjere biti", ističe Burek.

U Turističkoj zajednici Grada Đakova vjeruju kako će uspjeti organizirati i program sa svatovskim zapregama, a posjetiteljima poručuju kako će tijekom cijelog dana imati što vidjeti, i u samom gradu, ali i u đakovačkom vinogorju gdje će se tog vikenda održavati i Dani otvorenih podruma u Mjesecu vina Osječko-baranjske županije.