Svijet

KORONAVIRUS I TRUMPOVE MEDICINSKE BESMISLICE

Amerika, na redu ste, sad će vas pregledati doktor Trump

Iako američki predsjednik Donald Trump priznaje da zapravo nije liječnik, dugo je već uvjeren u svoje znanstvene talente, a pandemija koronavirusa dala mu je jedinstvenu pozornicu da testira svoje teorije.

Donald Trump   FOTO:Gerd Altmann / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Ovaj tjedan šokirao je objavom da uzima hidroksiklorokin kao preventivu protiv covida-19.

Iako Trump kaže da je "čuo mnogo dobrih stvari" o tom lijeku protiv malarije, američko regulatorno tijelo nije ga odobrilo za upotrebu protiv koronavirusa. Suprotno, upozorili su da bi mogao biti štetan, čak i opasan. 

S druge strane, objava nije nikakvo iznenađenje jer Trump često ima svoju viziju znanosti, uključujući i medicinsku.  

Prošli je mjesec zaprepastio stručnu javnost kad je na tiskovnoj konferenciji sugerirao da bi se raskuživači koji ubijaju viruse na površinama mogli ubrizgati u krv pacijentima da ih 'pročiste'. Idući dan je tvrdio da je bio sarkastičan i da je samo iskušavao novinare. 

Njegov osebujan pristup najvidljiviji je na pitanju maski. 

Dugo nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio da se u javnosti nose maske kao sredstvo za usporavanje širenja virusa, Trump i njegovo osoblje nisu je koristili.

Ovoga mjeseca, nakon što je koronavirusom zaraženo dvoje zaposlenika Bijele kuće s pristupom Trumpu, napokon je stigla i naredba da se pokriju svi. Osim Trumpa. 

Masku je čak naglašeno odbio i u obilasku tvornice u Arizoni koja ih proizvodi. 

Supergenij

Trumpovo tumačenje znanosti ide široko. 

On prezire obnovljivu energiju i tvrdi da vjetroturbine uzrokuju rak. Tijekom solarne eklipse 2017. ignorirao je savjete liječnika i u Sunce gledao izravno, bez naočala.

Nimalo ne mari za gotovo jednoglasno stajalište svjetske znanstvene zajednice o globalnom zagrijavanju i povukao je Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma. 

Živopisni, pretili poduzetnik okrenuo je palac dole tjelovježbi i rekao da njegovi stariji prijatelji koji su vježbali sad moraju ugrađivati umjetna koljena i kukove. 

Iako mu se drugdje često izruguju, na njegovim skupovima pristaše često kimaju glavom kad iznosi 'znanstvene' tvrdnje. 

Svoju samoproglašenu pamet objašnjava "dobrim genima", naročito od njegova "supergenijalnog" strica Johna Trumpa, priznatog američkog znanstvenika koji je predavao na MIT-u. 

"Stvarno volim te stvari, stvarno ih razumijem", rekao je predsjednik u ožujku tijekom posjeta laboratorijima CD-a. 

"Svaki od tih doktora mi je rekao, 'kako samo znate toliko mnogo o tome'", tvrdio je poslije. 

"Možda sam prirodno sposoban. Možda sam to trebao raditi umjesto da se kandidiram za predsjednika". 

Dvjesto godina 

Trump je vrlo uspješan u tome da nakon svojih sistematskih pregleda dobije točno onakve nalaze kakve želi. 

To je počelo još 1968. kad je Trumpu, tada mladiću atletske građe, dijagnosticiran 'trn u peti' (plantarni fasciitis, bolest petne kosti) što ga je oslobodilo odlaska u rat u Vijetnam. 

Trump se ne sjeća koji ga je liječnik pregledao. New York Times je prije dvije godine objavio članak u kojem citira kćeri danas pokojnog ortopeda koji je rekao da je Trumpova dijagnoza bila usluga njegovu ocu. 

Osim što igra golf, 73-godišnji Trump ne vježba i voli brzu hranu. Klinički je gojazan i uzima statine zbog povišenog kolesterola. 

Ali izvještaji o njegovu zdravlju od 2016. na ovamo jednostavno su sjajni. "Bude li izabran, kažem to jasno, bit će najzdraviji izabrani predsjednik u povijesti", rekao je Trumpov tadašnji liječnik Harold Bornstein. 

Njegovi laboratorijski nalazi "zadivljujuće su izvrsni", nastavio je. 

Dvije godine poslije, kad mu više nije bio liječnik, Bornstein je priznao da je "Trump diktirao cijeli izvještaj". 

Trump je tada već bio u Bijeloj kući, a prvoklasni zdravstveni izvještaji nastavili su stizati. 

"To je genetika. Neki ljudi jednostavno imaju sjajne gene",  kazao je 2018. tadašnji liječnik Bijele kuće Ronny Jackson. 

"Rekao sam predsjedniku da se zdravije hranio zadnjih 20 godina, možda bi ih doživio dvjesto".