Osječko-baranjska

SREDIŠTEM OSIJEKA ODJEKIVALE TRUBE

Prosvjed malih autoprijevoznika – ''Ostani doma, ostat ćeš bez doma!''

Korona kriza posebno je teško pogodila male prijevoznike, koji su među prvima u Hrvatskoj prestali raditi, iz dana u dan gomilaju troškove, a nastaviti poslovanje zasigurno neće još neko duže vrijeme. Na svoju situaciju ukazali su u četvrtak i u Osijeku akcijom u kojoj je tridesetak autobusa, kombija i drugih vozila prošlo ulicama grada uz zvuk truba te poruku ''Ostani doma, ostat ćeš bez doma''.

Prosvjed malih autoprijevoznika – ''Ostani doma, ostat ćeš bez doma!''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ulicama Osijeka odjekivale su trube, a promet u središtu grada u podne nakratko je zaustavljen prolaskom tridesetak autobusa i kombija kojim se nastojalo upozoriti na teški položaj malih auto prijevoznika. Jedan od njih je Dražen Stojanović koji je na probleme u poslovanju naišao već u siječnju, a iz dana u dan njegova tvrtka samo gomila gubitke.

"Mjesečno nekih 30 000 kuna samo od kamata. Plus ostali troškovi koji nam stižu – registracija, osiguranja i tako dalje, tako da jednostavno nama prihod je nula, a izdaci su nam veliki, ogromni, mjesečni", kaže autoprijevoznik Dražen Stojanović.

Predstavnik Inicijative malih prijevoznika Josip Mijatović istaknuo je kako su brojni hrvatski prijevoznici s poslovanjem stali već početkom godine kada je Covid-19 otkriven u Kini. Otkazani su tada brojni poslovi prijevoza turista iz Azije, a ubrzo i drugi strani i domaći prijevozi.

"Od ove sezone jako loše očekujemo, budući da je sve već rađeno s velikim ugovorima prije nove godine. Svi ti ugovori su sada poništeni, znači nemamo uopće ugovora, imamo problem s našom populacijom koju mi vozimo recimo iz Slavonije, to su većinom umirovljenici i školske ekskurzije. Školske ekskurzije su obustavljene do daljnjeg, umirovljenici su najrizičnija skupina za prijevoz, azijati nam neće doći uopće ove godine, znači imamo jako, jako veliki problem što se tiče prijevoza općenito", kaže predstavnik Inicijative prijevoznika u posebnom prijevozu Josip Mijatović.

Upozorio je i kako je u ovoj branši teško pronaći kvalitetne djelatnike, te kako će, ukoliko budu primorani otpuštati ih, taj gubitak teško moći nadoknaditi. Dodao je i kako imaju problema s povratom novca koji su prije početka korona krize uložili u poslovanje.

"Problemi nam se stvaraju u povratu novaca od turističkih agencija. Znači, imamo problem jer smo morali vratiti cjelokupan iznos novaca gdje smo imali već dogovorena ljetovanja, izlete. Međutim, sami ti hotelijeri gdje smo uplatili avanse nisu nam vratili te avanse, oni su ostali kao polog za buduća neka putovanja, ako izdržimo ta putovanja", kaže Mijatović.

Prijevoznici su stoga svojim prosvjedom uputili tri zahtjeva hrvatskoj Vladi. Prvi od njih je da se s bankama i leasing kućama dogovori moratorij od najmanje godinu dana na plaćanje rata i kamata kredita te leasinga.

"Imamo problem sada što je HANFA dala samo prijedlog za leasing kuće, znači nije ništa napravila nego samo dala prijedlog gdje su neke leasing kuće već aktivirale bianco zadužnice, već su neki obrtnici imali problem sa svojim autobusima. Žele im oduzeti autobuse, to jest žele im oduzeti imovinu, svi ti autobusi su garantirani čak i kućama, sa stanovima, sa nekim imovinama. Druga stvar koju tražimo je najmanje produženje još tri mjeseca za potporu djelatnicima u turizmu, u sektoru prijevozništva. Treća stavka, tražimo osigurati europska sredstva pomoći i tražimo žurno odobravanje sredstava za likvidnost", kaže Mijatović.

Ove mjere mogle bi biti jedina slamka spasa za oko 1800 malih prijevoznika u Hrvatskoj, poručeno je s današnjeg prosvjeda.