Osječko-baranjska

GRADSKI STOŽER OBJAVIO NOVE MJERE

Evo kako će u Osijeku raditi Tržnica, Gradski prijevoz putnika i Ukop

Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici od 24. travnja Odluke koje vrijede za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 a odnose se na odvijanje i način organizacije javnog prometa, radno vrijeme i način rada u djelatnosti trgovine, ograničavanje društvenih okupljanja, radu u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanju sportskih i kulturnih događaja, te dopunu odluke o posebnom načinu rada tržnica.

Tramvaj   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Sukladno ovim odlukama, tvrtke iz gradskog sustava grada Osijeka prilagodile su svoje poslovanje tako da Tržnica ima radno vrijeme je od 6 do 14 sati svaki dan osim nedjelje (uz izuzetak ponedjeljka 27.04. kada ne radi), prostor tržnice i dalje ostaje ograđen, a trgovine koji sukladno novim odlukama Vlade RH smiju raditi, a  nalaze se izvan trenutno ograđenog prostora tržnice, sami moraju brinuti o provođenju propisanih mjera zaštite.

Gradski prijevoz putnika od 27. travanja aktivira sve tramvajske i autobusne linije, a vozni redovi će se postupno normalizirati sukladno potražnji korisnika. Prodaja karata za svibanj kreće od 27. travanja, na prodajnim mjestima GPP-a i na svim prodajnim mjestima Tiska. Vozači još neko vrijeme neće prodavati karte, a jednokratne, dnevne i vrijednosne karte moguće je kupiti/nadopuniti na prodajnim mjestima Tiska. Putem aplikacije Smartica može se obaviti kupnja jednokratne ili dnevne digitalne karta. Propisani međusobni razmak među putnicima je najmanje jedan metar.

Ukop i dalje (do 4. svibnja) provodi dosadašnje mjere, što znači da se pokopi i dalje održavaju samo uz nazočnost obitelji, a cvijeće i vijenci uz pokop isporučuju se dostavom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprečavanje infekcije za sve djelatnosti koje započinju sa radom u ponedjeljak.

"Procijenivši trenutnu situaciju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novim mjerama od 27. travnja postupno približava život normali, no ne smijemo zaboraviti da se sve procjene temelje na učincima odgovornosti i suradnje građana", kažu iz Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Stoga Stožer civilne zaštite Grada Osijeka i ponavlja apel sugrađanima: "ne okupljajte se u grupe veće od 5 ljudi, držite socijalnu distancu, poštujte naputke vezane uz higijenu i dezinfekciju, te u svakoj prilici postupajte savjesno i primjereno okolnostima. Neka nas ne zavara ovo relaksiranje mjera i lijepo vrijeme, jer opasnost još uvijek nije minula."