Ostalo

UKUPNO 1600 OSOBA

Imamo 66 novozaraženih koronavirusom, preminuli su muškarac i žena, kronični bolesnici

Stožer civilne zaštite građanima je čestitao Uskrs i zahvalio na disciplini u vrijeme epidemije koronavirusa, iako je upozorio da incidenata ima. U protekla 24 sata, novozaraženih je 66, a dvije osobe su preminule u Zagrebu. Oporavila su se 373 pacijenta.

Piše: MediaServis

"Želio bih da ovaj najveći katolički blagdan proslavimo uz poticaj da zaštitimo živote", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupan broj zaraženih u Hrvatsko je 1600, potvrđeno je 66 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

"Učinjeno je 16.381 testiranje, od čega 690 testiranja u zadnja 24 sata. Od jučer imamo dva preminula bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, muškog i ženskog spola, 66 i 70 godina, koji su kronični bolesnici. Ukupni broj preminulih je 23. Imamo i dvoje novih na respiratoru u Koprivnici, ukupno 34. Hospitaliziranih je ukupno 367, oporavljenih je ukupno 373 na području RH".

Ministar se pohvalio dolaskom pošiljke zaštitne opreme, koja će biti prvenstveno namijenjena zdravstvenim djelatnicima i javnim službama koje se susreću s korona-pozitivnim bolesnicima.

"S mog osobnog stajališta, jutros smo dobili najljepši dar iz Kine, baš na Uskrs. Riječ je o 60 tona zaštitne opreme, ukupne vrijednosti 5 milijuna 950 tisuća dolara, uključujući transport, koja je posredstvom političkih vlasti Hrvatske i Kine, dopremljena u Hrvatsku. To je samo prvi u nizu od pet ili šest letova koji će se sljedećem periodu ostvariti."

Iz splitskog Doma za starije, gdje je potvrđeno 50-ak slučaja zaraze, veći dio štićenika bit će premješten u zdravstvenu ustanovu u Makarskoj, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak. Izvijestio je o stanju i u ostalim domovima.

"U Splitu imamo još dom u Segetu, gdje imamo jednog štićenika pozitivnog. U Makarskoj je bilo nekoliko dojava o temperaturi kod štićenika, uzeti su brisevi, rezultate još ne znamo, još uvijek su u obradi. U Dicmu je bilo dojava o temperaturi kod štićenika, podaci se isto obrađuju. Svih 12 štićenika manjeg obiteljskog doma u Pločama su pozitivni. Od šest djelatnika, četvero je pozitivnih. Oni su na liječenju. U Dubrovniku u domu imamo 88 štićenika, jedan je pozitivan, jučer tijekom dana su uzeti brisevi djelatnika i štićenika. Imamo još dom u Koprivnici, uz jednog pozitivnog štićenika, sad imamo još jednog štićenika i jednog djelatnika. Epidemiološki je situacija pod kontrolom."

Evo kakva je situacija sa zdravstvenim djelatnicima..

"Danas imamo dva nova pozitivna zdravstvena djelatnika, ukupno je 212 pozitivnih. Tehničara i sestara 101, magistara farmacije i biokemije 11, administracija 11, stomatologa 14, doktora medicine 75. U samoizolaciji je 660 djelatnika."

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je slučaj u Vinkovcima, gdje je šest osoba roštiljalo, a dvojica su privedena zbog prijetnji i odgurivanja policajaca koji su došli na intervenciju.

"Incidenata ima, međutim to nije brojka koja bi nas trebala zabrinjavati. Mene zabrinjava to što još ima ljudi koji ne razumiju da kršenjem mjera ne pokazuju hrabrost, nego ugrožavaju druge. To je nešto na što će im se stalno ukazivati od strane policije i drugih. Situacija je teška, ali u svemu ovome možemo uspjeti jedino zajedno. Mislim da Hrvatska tu polaže ispit."

Član karlovačkog stožera pozitivan je na koronavirus, zbog čega je cijeli stožer u izolaciji. Dobra vijest je da u Virovitičko-podravskoj županiji već 11. dan nema novooboljelih. Nove slučajeva za Uskrs nema ni u Osječko-baranjskoj te Zadarskoj županiji.