Osječko-baranjska

KORONAVIRUS U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Jedna novooboljela osoba, smanjuje se broj novooboljelih i osoba u samoizolaciji

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata samo je jedna osoba oboljela od koronavirusa, a smanjen je i broj onih na respiratoru te onih u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite, koji je ocijenio da se "stvari kreću prema boljemu".

Župan Ivan Anušić   FOTO:OBŽ
Piše: Republika.eu / Hina

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je jučer testirano 166 uzoraka, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan, pa su u županiji dosad oboljele 102 osobe, među kojima i četiri člana medicinskog osoblja osječkoga KBC-a.

Dodao je da su u KBC-u sada četiri pacijenta na respriratoru, jedan je zbog poboljšanja skinut, a dosad su izliječene četiri osobe.

Također je dodao da je u županiji u samoizolaciji 301 osoba, među kojima je 21 zaposlenik osječkoga KBC-a.

"To su podatci koji govore da se stvari kreću prema boljemu jer smo prije u samoizolaciji imali više od tisuću ljudi. Nemamo veliko povećanje broja novozaraženih, smanjen je broj ljudi u samoizolaciji i na respiratoru, što je dobar smjer kojim treba nastaviti", poručio je Anušić.

Ocijenio je kako je bitno da se tržnice polako vraćaju u život te proizvodi s OPG-ova kupcima.    

Istaknuo je da su to dobri podatci jer već nekoliko dana ozbiljno pada broj novozaraženih, ali je pritom i upozorio kako se i dalje treba pridržavati propisanih mjera i ograničiti socijalne kontakte kako bi se županija i dalje uspješno borila protiv epidemije.

Iako je predstojnica Klinike za infektologiju osječkoga KBC-a Ljiljana Perić pozitivna na koronavirus, Anušić istaknuo da je stanje na toj klinici "potpuno pod kontrolom" te da dr. Perić, iako je pozitivna, i dalje na svoj način sudjeluje i pomaže u borbi protiv epidemije.

Govoreći o današnjem početku rada vanjskih dijelova tržnica, Anušić je pozvao gradove i komunalne tvrtke koje gospodare tržnicama da omoguće što lakši pristup kupcima i OPG-ovima koji prodaju svoju proizvode.

Imamo naputak da se kupci od prodavača trebaju ograditi pleksiglasom. U ovom trenutku to nije moguće napraviti u kratkom roku, ali ćemo to polako uvoditi uza sve druge propisane mjere zaštite, poručio je Anušić.