Osječko-baranjska

NAPRAVLJENI NASTAVNI PLAN I PROGRAM

Od 1. listopada Osijek dobiva prve studente socijalnog rada na Pravnom fakultetu?

Akademska godina završit će na vrijeme, bez značajnijih gubitaka kvalitete u izvođenju nastave, poručuje rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac. Ispiti će, kao i kolokviji ipak biti pomaknuti na ljeto, a pričekat će koji mjesec morati i oni studenti koji trebaju obraniti završni ili diplomski rad. Guberac smatra i kako s upisima neće biti problema, čak i ukoliko održavanje državne mature bude i dalje upitno, jer fakulteti u Osijeku sposobni su održati razredbene postupke i bez mature.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

I dok bi ovakva pandemija i mjere Stožera civilne zaštite prije 20-ak godina gotovo onemogućile rad sveučilišta, u današnje, internetsko doba i osječki su fakulteti spremni odgovoriti na nove izazove, pa se tako nastava može pratiti i od kuće.

"Sva gradiva su predmeti studijski programi, mobilni su na MLD platformi, da li je to Merlin, Lumen ili neka druga, dio predavanja ide i online u realnom vremenom i svjesni smo da u ovakvim okolnostima moramo studentima pružiti maksimalno koliko možemo", kaže rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac.

Ovog tjedna poslana je i uputa svim dekanima, odnosno čelnicima sastavnica, o tome što sa kolokvijima i ispitima.

"Sada je najvažnije, da studenti imaju na raspolaganju literaturu iz koje će učiti, spremati kolokvije, spremati ispite, a termini kolokvija, parcijalnih ispita pomaknuti su, naravno uz prethodni dogovor sa studentima i nastavnicima za kasnije, s ciljem spajanja kolokvija i parcijalnih ispita, na način kada to bude moguće da se provjera znanja provede neposredno prije ili za vrijeme termina ljetnih ispitnih rokova", dodaje Guberac.

Ne treba žuriti, smatra Guberac, ali nada se kako će ova cijela situacija, uz Božju pomoć, završiti do lipnja, pa će ljetni mjeseci biti na raspolaganju za održavanje svih rokova. Ukoliko se kriza oko koronavirusa nastavi i tijekom ljeta, postoji mogućnost daljnjeg pomicanja rokova, kako ispitnih, tako i upisnih.

"Istina je da je problem na državnoj razini problem državne mature. Vidimo da se tu lome koplja, kako održati, da li održati. Mogu reći da mi rektori hrvatskih javnih sveučilišta, većina rektora je mišljenja da bi ove godine obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo trebalo obaviti upise srednjoškolaca, kako onih iz strukovnih škola, tako i gimnazijalaca, bez položene državne mature", kaže Guberac.

Neki od rektora, dodaje Guberac, zagovaraju ideju online državne mature, dok je njegovo mišljenje, ali i većine osječke akademske zajednice, kako fakulteti mogu obaviti klasične razredbene postupke kakvi su postojali prije državne mature. Što se tiče obrane završnih i diplomskih radova, sveučilište je i tu stava kako treba pričekat završetak trenutačne izvanredne situacije.

"To znači da studenti, da li na preddiplomskom ako brane završni, ili diplomskom ako brane diplomske radove, ne bi trebali još braniti te radove, Sačekat ćemo još kratko vrijeme dok vidimo u kom pravcu ide ova pandemija, budući da im to nije bitno, pogotovo za one koji su na preddiplomskom studiju, imaju još vremena za upise na diplomske, dakle i voljeli bi da se te obrane obave kako je to i do sada bilo, u prisustvu, kako kandidata, tako povjerenstva i zapisničara", kaže rektor.

Na telefonskoj sjednici Senata donesena je i odluka o diplomskom studiju socijalnog rada. Nastavni plan i program su napravljeni, pa je rektor Guberac uvjeren kako će od 1. listopada ove godine Osijek dobiti prve studente socijalnog rada na Pravnom fakultetu.