Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE U ZAGREBU

Zlatko Kramarić: ''Nisam čuo da je Glavaš na bilo koji način povezan sa civilnim žrtvama – bilo ubojstvima, zatvaranjima ili slično''

Svjedočenjem ratnog gradonačelnika Osijeka Zlatka Kramarića, policajca Džemala Paloša te tadašnjeg djelatnika Službe za zaštitu ustavnog poretka Zorana Gaćine, nastavljeno je ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Kramarić je, među ostalim rekao da, osim u medijima, nikada nije čuo da je Glavaš naređivao zlostavljanja i ubijanja civila.

Nastavljeno suđenje u Zagrebu   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu

Na klupu za svjedoke prvo je sjeo bivši pakrački policajac Džemal Paloš koji je izjavio da nema nikakvih saznanja o zlostavljanjima i ubojstvima civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

"U inkriminirano vrijeme nisam uopće bio u Osijeku i nemam nikakvih saznanja o stradavanju civila tamo", rekao je Paloš.

Paloš je kazao kako je bio zadužen za izdavanje oružja.

"Sjećam se da sam izdavao oružje i osobi imenom Jozo Jović Livor, koji je vozio oružje za Osijek. On je bio poznat kao logističar za Glavaša. Sjećam se da je jednom ušla i jedna ženska osoba i isto je pitala za oružje za Osijek i ja sam ju uputio na već spomenutog Livora. Međutim, kada sam pričao s njom saznao sam da ona nema ništa sa I optuženim, već da pita za oružje za Baranju, gdje je zapovjednik bio "Zulu". Imam sa sobom dokumentaciju iz tog vremena, te je navedeno da se radi o osobi imena Gordana Getoš Magdić", posvjedočio je Paloš rekavši kako je uzeo njen broj osobne iskaznice te kako posjeduje dokumentaciju što je od oružja izdano i kome, sve iz razloga da se dokaže porijeklo oružja, odnosno da ih netko ne zaustavi do Osijeka i ne pomisli da se  radi o ilegalnom oružju.

O postupku koji je pokrenut protiv Glavaša te o činjenici da ga tereti Gordana Getoš Magdić, kaže, doznao je gledavši televiziju, odnosno iz medija.

"S obzirom na saznanja koja sam dobio od nje i dokumentaciju koju imam, i to da ona nema nikakve veze s I optuženim Glavašem, uputio sam se na Županijski sud u Zagrebu i predao sam dokumentaciju istražnom sucu Posavcu na uvid, koji mi je rekao da je spis upućen u Osijek. Nisam nikada odlazio u Osijek, već sam o tome sastavio izjavu", rekao je Paloš.

Zlatko Kramarić: Nisam čuo da je Glavaš na bilo koji način povezan sa civilnim žrtvama – bilo ubojstvima, zatvaranjima ili slično

''Nisam čuo, niti se itko usudio preda mnom reći da je I optuženi Glavaš na bilo koji način povezan sa civilnim žrtvama – bilo ubojstvima, zatvaranjima ili slično. Da sam ja tako nešto čuo ja bih sigurno reagirao jer je meni svaka žrtva bila vrijedna.'', izjavio je bivši gradonačelnik, a danas hrvatski veleposlanik u Albaniji.

Bivši osječki gradonačelnik potvrdio je da se u Rovinju sastao s Krunoslavom Fehirom s kojim se, kako je naglasio, susreo iz radoznalosti. Spojio ih je, kako je rekao, novinar Drago Hedl.

Govoreći o situaciji u Osijeku, Kramarić je rekao kako je JNA imala moćan garnizon i da je sudjelovala u destabilizaciji odnosa:

"Upravo je krivnja JNA za stradavanje koje se desilo u Osijeku, a isto tako i je velik broj ljudi bio povezan s JNA i pri tome mislim na postojanje Pete kolone u Osijeku. Situacija je bila kaotična i šizoidna."

Upitan u kakvim je odnosima bio s Glavašem, Kramarić je kazao da su njih dvojica suprotnih političkih svjetonazora, ali da su korektno surađivali.

Svjedočio je i tadašnji djelatnik Službe za zaštitu ustavnog poretka Zoran Gaćina. Rekao je kako kao djelatnik SUZUP-a i SIS-a nije nikada dobio saznanja ili vidio dokument koji bi ukazivao da na području Osijeka dolazi do ubojstava civila kao organizirane aktivnosti.

"Dakle nisam dobio niti informaciju da bi se I optuženog Glavaša dovodilo u bilo kakvu vezu s ubojstvima civila, niti nekog drugog od optuženika. Ubojstva civila je spadalo u djelokrug civilne policije, nikada nisu tražili našu pomoć, niti su nas izvijestili da se radilo o bilo kakvom organiziranom djelovanju, niti je kasnije bilo upita u odnosu na Hrvatsku vojsku i njene djelatnike koje bi se dovodilo u vezi s tim. Nisam nikada imao niti informacije da bi se I optuženika dovodilo u vezu sa zatvaranjem i mučenjem civila. Ja sam I optuženika upoznao u ožujku 1991. u Osijeku u svojstvu sekretara za narodnu obranu", rekao je te dodao kako su, nakon što je Glavaš postao zapovjednik obrane grada njihovi kontakti bili intenzivniji.

"Znam da je uveo konkretne mjere kojima bi spriječio nezgode ili situacije u kojima bi došlo do stradavanja, a cilj je bio da se uvede red, pa kao primjer mogu navesti zabranu nošenja dugog oružja izvan bojišnice i točenja alkohola u kafiću", posvjedočio je Gaćina.

Suđenje se nastavlja 7. travnja.

Podsjetimo, novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je tu pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.