Osječko-baranjska

PREDLAŽU OTVARANJE ''CENTRA ZA REUPORABU''

HDSSB: ''Iza grada Osijeka je 7 izgubljenih godina''

Iza grada Osijeka 7 je izgubljenih godina zbog nedjelotvorne gradske uprave, upozoravaju u HDSSB-u. Posebno ističu primjer gospodarskih zona, koje su, kažu, poluprazne.

HDSSB: ''Iza grada Osijeka je 7 izgubljenih godina''   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / STV

Ovo zemljište zaraslo u korov i šipražje na samome izlasku iz grada Osijeka, uz Gospodarsku zonu Nemetin, slika je i prilika osječkoga gospodarstva, upozoravaju u HDSSB-u. Od 23 parcele u zoni Nemetin popunjene su, kažu samo 4, a još 2012. godine, u vrijeme mandata gradske uprave HDSSB-a, bili su, tvrde, osigurani svi preduvjeti za intenzivnije popunjavanje osječkih gospodarskih zona te su, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, realizirani i brojni drugi projekti u gradu, poput novoga Trga Slobode ili završetka tramvajske pruge prema Bikari.

"Sve to, kada promatramo iz današnje perspektive nakon 7 godina ove gradske vlasti, gradske vlasti po modelu "svi protiv najboljega", u kojoj su jednako participirali i SDP, HNS i HDZ, ono što im je zajedničko da je centar njihovog odlučivanja izvan Osijeka. Vidimo rezultate danas, godinu dana prije dakle isteka mandata aktualnog gradonačelnika i njegovog tima", rekao je povjerenik HDSSB-a za grad Osijek Ivica Završki.

Od Vrkićevog dolaska na vlast u Osijeku se drastično smanjio i broj stanovnika, a stopa nezaposlenosti pada isključivo zbog iseljavanja, upozoravaju u HDSSB- u.

"Reindustrijalizacija Osijeka je nakon Domovinskoga rata bio zacrtani politički cilj mnogima. Evo u ovih sedam godina, ako išta u Osijeku nije rađeno, onda je to reindustrijalizacija ovoga grada", dodaje Završki.

Osijek ima brojne gospodarske zone, a za najveću Zonu Jug uz "S cestu", koja i dalje zjapi prazna, na službenim stranicama grada nema nikakvih informacija, upozoravaju u HDSSB-u.

"Kada uđete na službenu stranicu grada Osijeka i kliknete na gospodarske zone, apsolutno vas ne vodi link nikuda. To je sramotno. Osim toga kada izaslanstva Osijeka odlaze van na sajmove i slično, ja još nisam primijetio nikakvu diplomatsku povezanost putem naših konzularnih predstavništava. Naglašavam da u današnje vrijeme Osijek ima možda najbolju prometnu povezanost, koridor 5C. Mi imamo epilog tome i zainteresiranost, evo ovako nekako – šipražje", kaže Mario Festetić.

U HDSSB-u imaju i konkretan prijedlog - otvaranje takozvanog Centra za reuporabu, po uzoru na grad Prelog, koji, kažu, ima i nekoliko puta veću popunjenost gospodarskih zona od Osijeka. U takvim se centrima krupni otpad, namještaj ili roba široke potrošnje, koja se inače baca, čisti i popravlja te plasira u daljnju prodaju.

"Europa osigurava za takve centre iznose od 100 posto. 7 milijardi kuna trenutno je još na raspolaganju u EU fondovima za takve projekte. Koliko smo čuli, od velikih hrvatskih gradova jedini ozbiljan interes nije pokazao samo Osijek, a Prelog već ima tvornicu", kaže Završki.

Do kraja mandata aktualne gradske vlasti još je godina dana u kojoj bi se mogli napraviti određeni pomaci, no nažalost proteklih 7 godina nebrige i nerada vjerojatno će se morati popravljati sljedećih 10 do 15 godina, zaključuju u HDSSB-u.