Osječko-baranjska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Anušić: Nezainteresiranost Grada Osijeka koči najveće projekte

Kolika je štetnost 5G mreže, stanje Zračne luke Osijek i druga pitanja postavili su vijećnici na aktualnom satu županijske sjednice. U svom izvješću o radu, župan Anušić najavio je kako je s njihove strane sve spremno za početak izgradnje nove zgrade I. Gimnazije u Osijeku, te se čeka na Grad, prema kojemu je nezadovoljstvo uputio i zbog nedavne odluke o premještanju sredstava za izgradnju Gospodarskog centra.

Piše: Republika.eu / STV

Županijski "aktualac" počeo je pitanjima o štetnosti 5G mreže, i upitom zašto je Osijek, a s njim i županija svojevrsni pokusni kunić, dok su neke europske zemlje i gradovi zaustavili uvođenje te mreže.

"Ja sam razgovarao i s ljudima koji su u toj branši, ljudi koji dobro razumiju što se događa, i šta predstavlja 5G mreža, što predstavlja 4G, 3G i 2G mreža koja je do sada u funkciji. Nitko od njih ni u jednom trenutku nije izrazio sumnju da može imati bilo kakvu štetu ili štetne posljedice za žitelje grada Osijeka", kaže župan Ivan Anušić.

Raspravljalo se i Zračnoj luci Osijek, a Anušić kaže kako i sam nije zadovoljan, niti brojem letova, niti brojem putnika te kako će se o tome morati raspravljati i na razini ministarstva, odnosno države koja je većinski vlasnik. Pitanje vijećnika Željka Kovačevića, župan Anušić ocijenio je kao trenutačno najveći politički problem, a radi se o nedavnoj odluci osječkog Gradskog vijeća o premještanju sredstava unutar ITU mehanizma, i to bez suglasnosti upravljačkog tijela, kaže župan, što dovodi u pitanje izgradnju Gospodarskog centra, zajedničkog projekta Grada i Županije.

"To znači da je 19 članova upravljačkog tijela koji čine gradovi i općine na području naše županije, njih 10 se nije složilo i ne želi dati suglasnost. GV je informirano pogrešno i neistinito, i GV je donijelo odluku da se potvrdi prijedlog Grada Osijeka", kaže Anušić.

Vijećnike je zanimalo i što je s izgradnjom podvožnjaka u ulici Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Župan kaže kako će se izgradnja ugovoriti ove godine.

"Uskoro će Osječko-baranjsku županiju na radnom sastanku posjetiti i ministar prometa, pomorstva i infrastrukture, Oleg Butković koji će tada i iznijeti sve te točne informacije i rokove kada će to biti napravljeno", kaže Anušić.

Dodaje Anušić i kako je odabran izvođač za nastavak izgradnje koridora 5C te će se uskoro potpisati i ugovor. U središtu interesa sjednice bilo i je županovo izvješće o radu u proteklih pola godine. Župan Anušić kaže kako je papirologija za one najveće projekte riješena, te kako bi ove godine trebali početi građevinski radovi, među ostalim i srednje škole u Donjem Miholjcu, ali i Opće gimnazije u Osijeku.

"Za I. Gimnaziju imamo izdanu građevinsku dozvolu, i I. Gimnaziju ćemo početi raditi čim Grad Osijek obavi svoje što su ugovorom se obvezali, a to je izmjestit cijev od sirove vode, da možemo počet graditi I. Gimnaziju. Pred izdavanjem smo građevinske dozvole Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, ovih dana, ili ovih tjedana bi trebalo biti izdano, i odmah počinjemo s izgradnjom", kaže župan.

Velik dio posla, dodaje, obavljen je i kod prebacivanja vlasništva zemljišta bivšeg OLT-a  ruke Županije, a ove godine kreće se s izradom projektne dokumentacije za revitalizaciju tog prostora, kaže Anušić. Usvojen je i Prijedlog programa poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2020. godinu.

"Program je koncipiran kroz 11 programskih aktivnosti unutar kojih se nalazi razrađeno oko 30-ak različitih projekata poticanja poduzetništva. Za provedbu svih aktivnosti u proračunu je planirano 8 i pol milijuna kuna. Kao jedan od najznačajnijih programa istaknula bih javni poziv za potpore za unaprjeđenje i razvoj poslovanja, za koje je ove godine osiguran maksimalan iznos od 2,9 milijuna kuna", rekla je pročelnica UO za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović.

Na njega će se moći javiti sve tvrtke koje posluju najmanje tri mjeseca i imaju najmanje jednu zaposlenu osobu, a poziv će biti objavljen 4. svibnja.