Požeško-slavonska

KRIVOTVORENA DOKUMENTACIJA ZA DOGRADNJU ŠKOLE

Podignuta optužnica protiv požeškoga gradonačelnika Darka Puljašića zbog ''subvencijske prijevare''

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića zbog subvencijske prijevare oko milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije, za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Ilustracija   FOTO:Sang Hyun Cho / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Osim protiv gradonačelnika Puljašića (HDZ), optužnica je podignuta protiv još tri osobe, Grada Požege i jedne građevinske tvrtke.

Gradonačelnik kao naručitelj dogradnje škole i gradnje sportske dvorane u prijavi je prvookrivljeni, drugookrivljena je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Grada, ujedno voditeljica projekta. Njih dvoje terete se da su lažirali nastanak troškova za koje je Grad s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU imao sklopljen ugovor o sufinanciranju. To su im omogućili trećeokrivljeni ovlašteni predstavnik izvođača i ovlašteni voditelj gradnje te četvrtookrivljeni glavni nadzorni inženjer.

Zbog krivotvorenja dokumentacije pri izgradnji sportske dvorane u OŠ Dobriše Cesarića, gradonačelnika Puljašića kazneno je prijavila nezavisna vijećnica Tamara Puač, bivša članica SDP-a.

Slavonskobrodski ŽDO istragu je u studenome 2018. pokrenulo je istragu protiv gradonačelnika Puljašića, Grada Požege te tri osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela "subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave", tj. zato što su lažno prikazivali troškove nastale pri građevinskim radovima na OŠ.

Grad Požega je s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova sklopio ugovor o sufinanciranju troškova na podprojektu osnovne škole do najvišeg ukupnog iznosa od milijun kuna, isplatom na račun korisnika, a Grad se kao korisnik obvezao da uz svaki zahtjev za plaćanje/nadoknadu financijskih sredstava dostavi financijske i tehničke izvještaje potkrijepljene valjanim dokazima o izvedenim radovima.

Grad je s izabranim izvođačem sklopio ugovor o radovima na dogradnji škole i njezine sportske dvorane te s četvrtookrivljenim 35-godišnjakom ugovor o uslugama na temelju kojih je imenovan glavnim nadzornim inženjerom. U optužnici tužiteljstvo navodi da su gradonačelnik Puljašić i drugookrivljena gradska pročelnica "počinili kaznena djela krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare uz pomoć izabranoga glavnog nadzornika (35) i ovlaštenog predstavnika (33) u tvrtki koja je na natječaju dobila posao". 

Predstavnik izvođača radova 15. prosinca 2017. napravio je i ovjerio, a nadzorni inženjer suovjerio prvu privremenu situaciju kojom je Gradu Požegi na temelju ugovora od 14. prosinca 2017. za rušenje i demontažu, zemljane radove, betonske i armirano-betonske radove, zidarske radove i električne instalacije, izvedene u prosincu 2017. to jest za dogradnju i nadogradnju škole i sportske dvorane zaračunat iznos veći od 796 tisuća kuna bez PDV-a. Obojica okrivljenika jamčili su za količinu i kvalitetu obračunatih radova te za njihovu usklađenost s podacima iz građevinske knjige. Predstavnik izvođača radova istog dana dostavio je izvještaj Gradu. Nakon toga gradska pročelnica svojim je potpisom ovjerila ispravnost I. situacije, a gradonačelnik Puljašić kao naručitelj ju je priznao  i ovjerio potpisom i pečatom gradonačelnika. 

Istog je dana od ministarstva predstavnik izvođača po privremenoj situaciji zatražio plaćanje iznosa većeg od 995 tisuća kuna, a zahtjev je ministarstvu proslijedila okrivljena 51-godišnja pročelnica premda radovi nisu izvedeni. Ministarstvo je zahtjev prihvatilo te je 27. prosinca 2017. doznačilo novac kojim se Grad Požega okoristio premda mu nije pripadao.

Inače, gradonačelnika Puljašića Općinski sud u Slavonskome Brodu osudio je u kolovozu 2018. na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Gradonačelniku je presuđeno jer je bez natječaja vozaču zaposlenom u Domu zdravlja na određeno vrijeme omogućio da potpiše ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Puljašić je na tu odluku podnio žalbu koju je optužno vijeće prihvatilo. Na to se, pak, žalilo Općinsko državno odvjetništvo, no žalbu je kao neosnovanu odbio slavonskobrodski Županijski sud pa je Puljašić pravomoćno oslobođen krivnje.