Osječko-baranjska

NAJVEĆA POKLADNA MANIFESTACIJA ISTOKA HRVATSKE

Gradom Đakovom zavladali Britanci i Bušari, u pokladnoj povorci više od 800 sudionika

Britanci su možda napustili Europsku uniju, no zato su zaposjeli Đakovo, i to uz pomoć bušara! Dvadeset i šestu godinu održana je najveća pokladna manifestacija u istočnom dijelu Hrvatske, a Đakovački bušari okupili su u svojoj povorci pedesetak skupina iz čitave Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Gradom Đakovom zavladali Britanci i Bušari, u pokladnoj povorci više od 800 sudionika   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Vlast u gradu Đakovu, a time i gradsku riznicu preuzeo je britanski lord Longfinger, odnosno u prijevodu Dugoprstić. Na istoku Hrvatske završio je jer je Britancima trebao samo još jedan papir od hrvatske birokracije kako bi izašli iz EU, no kako ga, naravno nisu uspjeli riješiti odlučili su uz pomoć buša zavladati gradom.

Pod novom upravom Đakovom su zavladali šarenilo, veselje, karnevalsko ludilo, nered, i buka. Puno buke.

Bilo je tu svakakvih Buša koje su proglašenje pokladne republike proslavile šetnjom đakovačkim korzom. Od onih smiješnih do onih strašnih.

Općem veselju i zabavi i ove godine pridružili su se i oni najmlađi – mališani iz đakovačkih vrtića koji su imali posebno mjesto u povorci. Vrtićarci iz Botićeve tako su se za Bušare pretvorili u žirafe pjegavice.

A bilo je tu i brojnih drugih malih bušara. Neki su se pretvorili u tuš kabine, neki u astronaute, a neki u bakice.

Bušari su oduševili i brojne okupljene Đakovčane, ali i njihove goste, koji su i ove godine došli sa svih strana na ovu manifestaciju.

U pokladnoj povorci đakovačkim korzom ove godine sudjelovalo je više od 800 sudionika iz Hrvatske, i okolnih zemalja, te više od 50 raznih skupina. Đakovački bušari već su odavno postali najveća manifestacija ovoga tipa u istočnoj Hrvatskoj, a svake godine sve je i više posjetitelja.

Nakon povorke ulicama grada održana je i pokladna dječja zabava u gradskoj nastavno športskoj dvorani uz podjelu nagrada najboljim maskama, te program za odrasle uz koncert glazbenog sastava Koktelsi. Program se nastavlja i sutra pokladnim jahanjem u Širokom Polju.