Osječko-baranjska

SJEDNICA SKUPŠTINE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Desetak pitanja za osječko-baranjskog župana – od OLT-a do prometa

Što će biti s prostorom bivše osječke tvornice OLT, kojom dinamikom će se projekt odvijati? To je tek jedno od desetak pitanja osječko-baranjskih vijećnika na koja je odgovarao župan Ivan Anušić. Evo kako je bilo na aktualnom satu sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine.

Sjednica osječko-baranjske Županijske skupštine   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Aktualni sat započeo je tematikom stanja u Gradu Osijeku, točnije njegovoj upravi. Grad propada i urušava se, zapušta se urbana cjelina - ustvrdio je MOST-ov Nedeljko Bosanac, odgovornim za to smatrajući gradonačelnika. Građani su uznemirenI jer gradonačelnika već godinu dana nema – dodaje vijećnik političke opcije koja inače aktivno sudjeljuje u gradskoj vlasti.

"Da se oformi konzilij liječnika koji mora građanima dati analizu i sintezu i dijagnozu bolesti gradonačelnika, i jasno građanima reći je li gradonačelnik radno sposoban ili nije obnašati funkciju gradonačelnika. Neodrživo je stanje u Gradu Osijeku, Osijek se pretvara u slavonsko selo, besperspektivan grad s jedne strane, a s druge strane s iznimnim potencijalima njegovog rasta i razvoja", kaže Nedeljko Bosanac (MOST).

"Mislim da se to treba rješavati na sjednici Gradskog vijeća gdje ista politička opcija ima svoje predstavnike i vijećnike i nek tamo izraze svoje mišljenje. Ove probleme rješavajte na sjednici Gradskog vijeća Osijeka. Imate instrumente, imate svoje vijećnike, imate svoga predsjednika Gradskog vijeća i utječite u demokratskoj stranci kao MOST na proceduru kako nalaže i status grada Osijeka i zakon o lokalnoj samoupravi", rekao je HNS-ov Ivica Mandić.

"Svakako ću se složiti sa gospodinom Mandićem. Definitivno ova vrsta rasprave treba prijeći u Gradsko vijeće, to svakako moramo, jer mislim da mi kao županija, onaj dio koji smo zaduženi, koji radimo, mislim da to odrađujemo kvalitetno", odgovara osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

A trenutačno se puno radi. Dok se priprema početak izgradnje Regionalnog  distribucijskog centra za voće i povrće, Prve gimnazije, Gospodarskog centra, a već se odvija kompletna energetska obnova svih objekata u županijskom vlasništvu, javnost prilično intrigira i projekt revitalizacije crne rupe grada – bivše tvornice OLT. I to je bilo jedno vijećničko pitanje.

"Osječko-baranjska županija namjerava prva u hrvatskoj osnovati sportski inkubator za rano prepoznavanje talenta djece u određeni sport. Kako je riječ o jednom dijelu projekta koji se planira u okviru revitalizacije područja bivšeg OLT-a, možete li mi reći u kojoj su fazi pripreme ove investicije i kojom dinamikom će ići?", pitao je HDZ-ov Mirko Pešić.

"Nigdje u Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji sportski inkubator za ništa. Zašto sportski inkubator? Zato što mislim da je sport kao društvena pojava u ovom trenutku izuzetno bitan zbog svega onoga što naše mlade, djece, one koji trebaju postati odgovorni, zdravi članovi ovog društva sputava. A to je ulica, sve ono što im je dostupno, sport to sve može ispraviti, sport sve to može spriječiti. Nemojte me pitati kada, neće sigurno biti za godinu dana gotovo, neće ni za dvije, ali za 3 ili 4 godine mislim da možemo imati tu cijelu priču posloženu", odgovara župan Anušić.

Dodajmo svemu ovome kako je kozmetički promijenjen Statut Osječko-baranjske županije i to zbog usklađenosti novonastalim okolnostima, Poznato je naime, kako je  Ured državne uprave pripojen županijskoj Upravi s prvim danom ove godine.