Osječko-baranjska

OBILJEŽEN 13. DAN MIMOZA

Dok god ima umrlih od raka vrata maternice mora se širiti svijest o redovnim pregledima

Unatoč brojnim apelima, pozivima i upozorenjima, od raka vrata maternice svake godine u Hrvatskoj i dalje umire veliki broj žena. Bolest je to koja se lako otkriva u ranom stadiju redovnim pregledima, a ako se tada otkrije lako ju je i liječiti, tako da teoretski od nje nitko ne bi trebao oboljeti, a pogotovo umrijeti. Upravo to je i jedna od glavnih poruka Dana mimoza – nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, a koji je 13. put obilježen u Osijeku.

Piše: Republika.eu / STV

Blagi miris proljetnih narcisa i gužva pred štandovima na središnjem osječkom gradskom trgu. Dijelili su se cvjetovi koji su simbol borbe protiv opake bolesti raka vrata maternice, a na štandovima se moglo doznati kako se to protiv nje boriti. No, mnogim Osječankama to je već dobro poznato.

Kada bi sve žene u Hrvatskoj bile savjesne, rak vrata maternice vjerojatno se više ne bi smatrao smrtonosnom bolešću. No, nažalost, to nije slučaj, te brojne žene i dalje ne odlaze redovno na preglede kojima se ova bolest lako otkriva.

Test koji može otkriti rak vrata maternice – papa test, sve bi žene u dobi od 30 do 50 godina trebale obavljati svake tri godine, a žene starije od 50 godina svakih pet godina. Time bi se gotovo potpuno mogle spriječiti smrti od ove bolesti. Uz to, moguće je i cijepljenje protiv uzročnika.

Ohrabruje kako se posljednjih godina broj žena kod kojih se rak vrata maternice kasno otkriva, kao i broj njih koje od ove bolesti i umiru smanjuje. No, dok god se može spriječiti da i jedna osoba umre od ove bolesti, mora se nastaviti raditi na podizanju svijesti o redovnim pregledima i ranom otkrivanju.

Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, ujedno je i najava 14. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji se obilježava od 20. do 26. siječnja.