Rukomet

EUROPSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Hrvatska ili Španjolska - tko će neporažen u Stockholm na polufinale?

Hrvatska rukometna reprezentacija osigurala je nastup u polufinalu Europskog prvenstva u rukometu, već nakon drugog kola drugog kruga natjecanja. Červarovi će "Kauboji", za dva dana u Stockholmu, igrati tako svoje deveto polufinale na Europskim prvenstvima, i tražiti svoje treće finale, nakon prvenstava u Norveškoj (2008.) i Austriji (2010.).

Piše: Media Servis

 O tome, hoćemo li u Švedsku prijestolnicu putovati kao prvoplasirana ili drugoplasirana momčad "Bečke skupine", odlučivat će današnja utakmica sa Španjolcima - braniteljima europskog rukometnog zlata. Utakmica je to dvije neporažene momčadi na Europskom prvenstvu, u kojoj, po najavama jedne i druge strane neće biti kalkuliranja, odnosno "biranja" protivnika u polufinalu.

Pobjednik će, po svemu sudeći, izbjeći jake Norvežane, vjerojatne lidere druge skupine i učvrstiti ionako veliko samopouzdanje, pa se može očekivati da će utakmica posljednjeg kola u prvoj skupini drugoga kruga, ponuditi na parketu bespoštednu borbu dva rukometna diva svih šezdeset minuta susreta. Osim što su najefikasnija momčad Europskog prvenstva (200 pogodaka u šest utakmica!), Španjolci igraju i agresivnu duboku obranu "pet-jedan" koja stvara velike probleme svim protivničkim momčadima i trenerima.

Kako će Červarovi izabranici braniti najubojitiji napad prvenstva i napadati obranu koju i sami igraju, i koju su Španjolci počeli u reprezentaciji igrati nakon velikih problema koje su imali s našom "pet-jedan" obranom na zadnjem Svjetskom prvenstvu, pitanje je taktičkih nijansi koje će u konačnici, uz veći broj raspoloženih igrača, biti presudne za rezultat. A pitat će se, kao i obično, dosta toga i dvojicu sjajnih vratara, našega Marina Šegu (34) i klupskog suigrača Luke Cindrića (26) na vratima Španjolske, Pereza de Vargasa (29). Šego može imati i nešto manji ukupni broj obrana od protivničkog vratara, ali one su, zanimljivo, uvijek u presudnim trenutcima utakmice. Želimo li u stockholmsku Tele 2 Arenu doputovati neporaženi, morat ćemo u odnosu na prvo poluvrijeme protiv Njemačke, svakako poboljšati obrambenu tranziciju (brži povratak u obranu), spriječiti ubojite Španjolske kontre i povećati dosadašnji postotak realiziranih sedmeraca od 52%.

Osim što igra vrhunsku obranu (sjajno čitanje igre) i postiže važne golove, Domagoj Duvnjak (31) se nametnuo i kao najsigurniji izvođač sedmeraca, pa se imamo pravo nadati da sedmerci ubuduće neće biti "crni labud" u našoj sve boljoj igri. Na velikim rukometnim natjecanjima, Hrvatska je uspješnija reprezentacija od Španjolske. Od 22 susreta, "Kauboji" su pobijedili u 15, jednom je bilo neriješeno, a šest pobjeda pripalo je Španjolcima. Osim statistike međusobnih susreta, na Hrvatskoj će strani danas u Beču biti debelo i statistika brojnosti navijačke podrške. "Igrač više" u svim dosadašnjim susretima naših "Kauboja" na Europskom prvenstvu.