Osječko-baranjska

UPOZORILI NA NIZ PROBLEMA

HDSSB: Pitanje videonadzora trebalo je riješiti na kvalitetniji način

U osječkoj Gradskoj četvrti Tvrđa puno je problema - komunalnih, prometnih, infrastrukturnih... Išarana prošelja, nepostojanje javnog toaleta, nesigurna raskrižja, nepotpuni parkovi.... Na neke od ovih problema upozoravaju u HDSSB-u i ponudili svoja rješenja kako bi kažu, gradsku Upravu natjerali da te probleme počnu rješavati.

Nadzorna kamera   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

U HDSSB-u, i sami svjesni potrebe sankcioniranja onih koji šaraju po skupim pročeljima, komentirali su postavljanja sustava videonadzora sa 41 kamere na strateškim lokacijama, za što je utrošeno 755 tisuća kuna, no Mario Festetics de Tolna podsjeća je na zagrebačko rješenje zaštite pročelja zgrada. U glavnom gradu primjerice pozvali su predstavnike stanara da podnesu zahtjev za sufinanciranje postavljanja kamera na pročelja privatnih zgrada i kuća, što je jako dobro primljeno.

"Jer na taj način kad se matematički izračuna, vi možete u startu dobiti 10 puta više kamera i svatko je zainteresiran, ne samo onaj na periferiji, svaka osoba, stanovnik Osijeka vidi itneres u tome i na taj način ćemo zapravo sa svim stanovnicima ući u partnerski odnos čuvanja svih pročelja, a ne samo ovih na Trgu Lavoslava Ružičke, znači opet nije premrežena cijela Tvrđa", rekao je povjerenik HDSSB-a za GČ Tvrđa Mario Festetics de Tolna.

Iako nije izabrano najbolje rješenje, sretni smo što se bar nešto počelo rješavati po pitanju videonadzora – dodaju u HDSSB-u. Osim navedenog, kada je Gradska četvrt Tvrđa u pitanju, HDSSB predlaže postavljanje većeg broja klupa u Parku Kralja Krešimira 4-og, na čiji nedostatak već godinama upozoravaju posebice građani treće životne dobi. Osim 18 klupa koje nedostaju u parku, nedostaju i koševi za smeće uz Zvonimirovu u dužini parka – dodaje Festetics.

"Apeliramo na grad da se pozabavi sa tom idejom, toi je vro vrlo bitna. Ako stremimo tom turizmu, pa onda moramo imati javni wc kvragu, ako ništa drugo! Definitivno ovdje na križanju kod Prekršajnog suda jedan omanji kružni tok koji će promet koliko toliko usporiti, jer to je jedna od crnih točaka prometa Grada Osijeka", kaže Festetics de Tolna.

A Osijek ima najmanji broj komunalnih redara od svih većih hrvatskih gradova – podsjeća Ivica Završki, dodajući kako Osijek ne može funkcionirati na četiri komunalna redara, o čemu se priča godinama, no ništa se ne čini, kaže on. Devastaciju osječkih pročelja vidi kao ozbiljan problem kojim se nitko sustavno ne bavi.

"Onih koji uništavaju osječka pročelja mema puno, među njima ima i onih s umjetničkom vrtom, ali i onih koji definitivno mrze Osijek. Mrze svoje sugrađane, imaju frustracije iz raznih razloga, i onda se prazne na kome? Na vlasnicima koji su uredili s puno novaca pročelje, da bi nakon 2 dana bilo išarano, nitko to ne registrira, onda ljudi moraju to iz vlastitih sredstava sanirati. Prijedlog je da se formira poseban tim koji će na svakom takvom mjestu intervenirati i onda to grad preuzme na sebe", kaže povjerenik HDSSB-a za Grad Osijek Ivica  Završki.

Treći prijedlog za bolji život u gradskoj četvrti Tvrđa, a samim time i u cijelom gradu  konačno je dovršenje nove prometne studije grada – dodaje Završki.

Netko se konačno mora pozabaviti ovim temama, ali i zaustaviti negativne demografske i sociološke trendove u Osijeku ili nam budućnost neće biti nimalo sjajna – upozoravaju iz HDSSB-a.