Politika

ZORAN MILANOVIĆ

Inauguracija će biti u Uredu predsjednika

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović u prvom intervjuu nakon izbora na Novoj TV odgovorio je na pitanje što građani od njega mogu očekivati kada preuzme tu dužnost od Kolinde Grabar Kitarović.

Zoran Milanović   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media Servis

 "Da branim Ustav, borim se protiv lopovluka i sve ono što sam govorio u kampanji. Nisam obećavao čuda, ono što sam obećavao to ću i raditi".Rekao je da je zadovoljan kako protječe tranzicijsko razdoblje s, još kratko, aktualnom predsjednicom. Potom je objasnio i kako će izgledati njegova, kako ju naziva normalna inauguracija 18.veljače.

"To će biti tog dana na Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo. To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, ne državni odvjetnik, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga". Što ako neki od predsjednika susjednih država žele doći? "To neće biti moguće, neće željeti doći".Naglasio je da će okupljati ljude oko tema koje bude smatrao bitnima, uz one nužne kao što su obrana, nacionalna sigurnost i vanjska politika, nabrojao je da će imati prioritete i iz društvenih djelatnosti poput obrazovanja i kurikularne reforme.

Odgovorio je i na pitanje čemu se možemo nadati u tvrdoj kohabitaciji s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Možete se nadati konstruktivnosti, a nemojte se nadati destrukciji. Kada budem okupljao ljude koji vrijede i za koje ja smatram da su ponajbolji, to neće biti tako da Vladi nabijam rogove", rekao je Milanović.

Naglasio je da će stalno inicirati povlačenje naših vojnika iz Afganistana, demantirao da on i Erdogan iniciraju promjene Daytona, potvrdio da će se odazvati Putinovu pozivu da dođe u Moskvu na proslavu Dana pobjede, ponovio da želi da ga liše prava na pomilovanje, kao i da je sklon tome da mu Dragan Lozančić bude savjetnik, ako to sam Lozančić prihvati.

Odgovorio je i na pitanje misli li da Davor Bernardić može biti premijer. "Predsjednik je jake stranke, ako SDP na izborima ostvari dobar rezultat i ako dođe sa 76 ili više potpisa, bit će mandatar. A to kakav će tko biti premijer ja ne mogu ocjenjivati", rekao je Milanović.