Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Milanović je iznimno inteligentan i politički iznad kapacitiran za naše nacionalne okolnosti

"Gospodin Milanović iznimno je inteligentan i politički iznad kapacitiran za naše nacionalne okolnosti. On bi mogao biti odgovor budućem vremenu suvremene i normalne Hrvatske", kaže među ostalim prof. Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

I to se dogodi kad ne uspije hadezeovska dresura: "Mog nesuđenog savjetnika je malo ponijelo. Madžar, k nozi!", rekao je g. Dario Juričan. Stid me je što u zemlji u kojoj živimo ima individua bez kulture, idiota! Taj plitki um je postavljen i usmjeren od likova sličnih "Vasi". Niti svečanost demokracije ne može bez idiota. Gdje je policija? I nju kontroliraju. Baš u tom trenutku nigdje 'organa redarstva'?

Kratko, moj komentar o izborima i pobjedi g. Zorana Milanovića, predsjednika RH. Znate što? Nakon 5 godina trebala je, konačno, na površinu isplivati sva ta moralno neprihvatljiva laganja 'vesele predsjednice' naciji što se u političkom smislu može imputirati gđi KGK. Na nacionalnoj političkoj površini pojavila se poruka da je bivša predsjednica RH-a, KGK je što se tiče razumijevanja političkog posve podkapacitirana. Tako npr. treba upamtiti i politički razumijeti prošlotjedno predizborno očitovanje njezinog bivšeg savjetnika g. Mate Radeljića. U tom političkom predmetu ponašanje gđe KGK je ne inteligentno i ucjenjivačko, posebno u dijelu poruke u kojoj se spominje 'novac' i 'tajno vođenje njezine kampanje, bez znanja premijera i predsjednika svih hadezeovaca, g. Plenkovića'. Istodobno, ostaje još dug na'spram nacije, a u svezi je sa slučajem nasilne smijene g. Lozančića? Sada kad je KGK izgubila izbore, nikakve laži više njoj pomoći ne mogu. Konačno će shvatiti što je hrvatsko pravosuđe i kako je nacija živjela za njezina predsjednikovanja i kako živi pod fantazmagorijama aktualne vlasti i Vlade?

Što se tiče pobjednika na izborima za predsjednika RH-a, dijelim njegov politički pristup, "normalno i karakter". Držim, g. Milanović iznimno je inteligentan i politički iznad kapacitiran za naše nacionalne okolnosti. On bi mogao biti odgovor budućem vremenu suvremene i normalne Hrvatske. Radujem se živjeti u takvoj Hrvatskoj.

Svašta se događalo u mjesecima predizborne kampanje. Mediji su često isticali neinteligentne poruke različitih aktera izravno uključenih u drukanje KGK ali i tzv. "su kandidata". Takvo političko nasilje hadezeovaca na svijest i savjest nacije/birača nije zabilježeno u novijoj političkoj praksi u nas. Ipak, prednjačila je jedna hadezeovska individua sa svojim izjavama što se može protumačiti nedopuštenim i mediokritetskim. Kaže g. Culej: "Nikada nisam vrludao, uvijek sam na pravom putu". Da je g. Culej hadezeovska intelektualna snaga, e' tada bi on sjedio u prvom redu saborskih klupa, a akademik bi bio u klupi i na njegovom mjestu. Mada, u praksi što se njih dvojice tiče, treba otvoriti pitanje vladajućeg hadezeovskog mediokritetstva. Ali, kako bi rekao g I. Sanader : "Zanima vas odgovor na to pitanje? E', ukoliko vas zanima, nađite sami odgovor na njega?". Moj je odgovor na to pitanje je izjava bivše predsjednice i njezina tzv. "Prava Hrvatska!"? Pa, ukoliko je "neprava Hrvatska" sadašnji raspored sjedećih mjesta u klupama onda sam ipak bliži "nepravoj"? Ili, da parafraziram uopćenu poruku svećenika I.Horvata: Kad ovakva slika da g. Culej sjedi u prvoj saborskoj klupi izađe na naslovnici nekog 'normalnog' hrvatskog dnevnog tiska moram priznati da će to biti mediokritetski poraz zdravog uma i razuma. No, što je imanentno g. Culeju, primjećujem, dostupno je i guverneru Narodne banke Hrvatske. On izvali i ostade živ: "Krov na kući gradi se kada je sunčano vrijeme". Bravo!? Postavljam pitanje lakonskom guverneru: "Jeste li i'kada kuću gradili?". Još pametniju misao izrekao je guverner: "Znate, ekonomisti pet/šest puta navješćuju krizu, pa kada se ona dogodi, pogodili su". E', pa, nisam sretan s izjavama ali i tumačenjem politike HNB-e, a vjerujem da nije sretan s tim sadržajem niti moj kolega g. I. Lovrinović. Guverner osporava mogućnost europske i hrvatske krize u 2020. godini. Kada se pozorno sasluša g. guvernera u nas je najstabilnije gospodarstvo i država u ovom dijelu svijeta. A kako bi povećao uvjerljivost svojih znanja i poruka on cijele rečenice izgovara na engleskom jeziku. Ne znam zašto me se nije dojmilo njegovo poznavanje engleskog jezika, a niti sam zadovoljan s obrazlaganjem krize.

Pa, evo samo jedan prikaz stvarnog stanja naše zemlje: "Zemlje koje sada čine Evropsku uniju, stoljećima su bile dio jednog od najbogatijih i najuticanijih regija na svijetu. Međutim, Evropa sada gubi mjesto u centru svijeta. Među državama koje će doživjeti najveći pad u rangiranju po BDP do 2100. godine su Portoriko, Luksemburg, Katar Trinidad, Kuvajt, Bruneji, Hrvatska, Hong Kong, Letonija i Singapur. Jeste li primijetili? Hrvatska je po tome rangiranju posebno izdvojena", piše 24 sata "Politiko".

Moj komentar: Nakon 30 godina Hrvatska država i nacija ušle su u razdoblje neslućenih civilizacijskih, kulturnih i razvojnih mogućnosti. S ponosom se i sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Republika Hrvatska, naša zemlja smjestila u košaricu kulture i civilizacije Europske unije.

Čestitam g. Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske!

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu