Osječko-baranjska

ZA TRADICIJU NE TREBA BRINUTI

Točno u podne trojica Osječana skočila u hladnu Dravu

Više od tri desetljeća Osječani su se od stare godine opraštali uz skok uz Dravu Duška Rudeža, odnosno "Čovjeka-tuljana". Zbog zdravstvenih tegoba, Rudež se ni ove godine nije okupao u hladnoj Dravi, no za nastavak osječke tradicije ne treba brinuti, što su i pokazale mlade snage.

Točno u podne trojica Osječana skočila u hladnu Dravu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Svega 2 stupnja Celzijeva izmjereno je u podne u Osijeku, no temperatura zraka nije zabrinjavala trojicu mladih Osječana koji su nastavili Tuljanovu tradiciju. No, prije nego što su pokazali svoju hrabrost pred brojnom publikom, pojasnili su zašto to čine.

"Moj prijatelj Stjepan se jedne godine odlučio za skok, tako da sam se sljedeće godine ja odlučio. Meni je ovo četvrto, a njemu šesto kupanje tako da", kaže Marko Jakovljević.

Njegov kolega Matej ističe i zdravstvene benefite koje kupanje u hladnoj vodi ima, a pojasnio je i kako se pripremao za svoj prvi skok.

"Već preko godinu dana koristim hladne tuševe. Nije svaki put isto, po ljeti je naravno osvježavajuće, po zimi se treba nagovorit, treba volje, treba hrabrosti, ali nešto kad si postavite cilj nije uopće problematično", kaže Matej Nađ.

A onda je došlo i vrijeme za pokazati to.

Nakon tridesetak sekundi kupanja, vidljivo je bilo olakšanje na njihovim licima nakon izlaska iz hladne vode.

"Sad je vani toplije kad izađeš iz hladne vode, ali osjetim evo vjetar, i, super je, odlično, malo vas prodrma."

A prodrmalo je i Osječane koji su gledali s obale Tuljanove nasljednike kako skaču u ledenu Dravu.

Nasljednici tradicije koju je prije više od 30 godina pokrenuo Duško Rudež, Osječanima su poželjeli sretnu Novu godinu uz poruku – ne čekajte sutra, napravite danas.