Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Toliko je angažiranosti, u kampanji ''predsjednice na odlasku'', premijera kao da se on kandidira na ovim izborima

Toliko je angažiranosti, u kampanji 'predsjednice na odlasku', premijera kao da se on kandidira na ovim izborima. Rijetko je vidjeti takav angažman za nekoga za koga se ne može jamčiti uspjeh. Nekako je u tom ultimiranom galimatijusu, s čime je ispunjena hadezeovska podrška 'predsjednici na odlasku', izostao sve prisutni premijerov intelekt.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Naime, taj svoj intelekt, nesporno vrlo izražen, premijer je uokvirio grozničavo u kampanju hadezeovaca iz čijeg ultimativno orkestriranog galimatijasa se može razabrati njihov pod kapacitirani politički izričaj ali i sumnja u rezultate izbora. Ta silina drukanja ide do razine iracionalne masturbacije i fantazmagorije. 

Znam, svi oni galamistički pritišću na razumijevanje političkog uvjereni da su hadezeovci nacija, a ne da su samo dio političkog života nacije koja nijemo motri kako se 'mijesi' njihova politička svijest i savjest. Da, politička svijest i savjest nacije toliko je pritisnuta s hadezeovskim grozničavim interesom političkog iščekivanja rezultata drugog kruga izbora da su čak mnogi pametni unutar hadezeovaca ustuknuli i napravili korak unatrag. Vratili su se u nacionalno stado i povijesni sustav vrijednosti. Mislite li da sam previše kritički raspoložen na'spram hadezeovaca i premijera? Ne! Nisam! Samo sam uspio zadržati glavu iznad površine zamućene vode političkog interesa fantazmagoričnog premijera i hadezeovskog 'ribljeg jata'. 

Zadržao sam zdrav politički razum i pogled na tu mutnu političku vodu iz koje, sve više i više, milijuni glava izranjaju i sagledavaju kuda sve to vodi kada jedan premijer/vođa, jedna stranka i sve manje odlučnih hadezeovaca iščekuju, pazi sad, "formulu" kako progurati kandidatkinju da u drugom krugu ostvari samo njihove stranačke želje. Nametnuli su svoje želje i očekivanja. Jesu li to i želje nacije na demokratskim izborima? Ne činili se da je to politika in ultima ratio što se nadaje kao kandida ultimiranog razumijevanja političkog na hadezeovski način. 

Pročitah sugestivno nadanje kao hadezeosku "formulu" da 'kandidatkinja za predsjednicu' dobije izbore. Nevjerojatna je to politika što bez krzmanja sugerira građanima da se udalje od zdravog razuma i počnu razmišljati s hadezeovskim glavama. Pročitajte i razmislite: "To je da će hrvatski građani prepoznati postignuća predsjednice, da vide da je njen program konkretan, za razliku od onoga njezina protukandidata koji je nepostojeći, da dotiče sve bitne teme hrvatskog društva i da će predsjednica, kao i dosad, nastaviti jačati ugled Hrvatske, brinuti o skladu svih institucija i činiti život zajedno s Vladom kvalitetnijim za sve naše sugrađane", rekao je Plenković. 

Ma, nisam očekivao od nadmenog i inteligentnog premijera, ali i predsjednika svih hadezeovaca, takvu sugestiju i pritisak na razum građana/birača. Zašto tako mislim? Pa, prvo što mi pada na um je njegovo isticanje 'predsjednice na odlasku' u smislu da će ona upravo raditi kao što je i do sada radila. I, drugo, ukoliko je tome tako, tada nacija ništa drugo ne će moći ostvariti u svojim privatnim životima, osim iznimno da(!), neprekidno će gledati glamur 'vesele' predsjednice u otužnom socijalno-ekonomijskom ambijentu u kome se ističe gereontologija, a mladež nikako dočekati ne će taj sretni trenutak da "zarađuju 8 tisuća eura mjesečno". 

Takvu nebulozu može izreći samo vesela kandidatkinja koja se poistovjetila s glamurom kao nečemu što njoj exkluzivno pripada. Strašno! Još je strašnije kako mediji prate 'predsjednicu na odlasku'. Gledajte, predsjednica i kandidatkinja odlazi na zagrebačku tržnica 'Dolac' kao građanka u blagdansku kupovinu. Kad na tržnici odjednom mnoštvo novinara, reportera i tv kuća? Mislite li da je to slučajno? Predsjednica šeta, kupuje i plaća jer želi za blagdane obiteljski blagovati kao sav 'normalni svijet' ali ne zaustavlja se ona samo na kupovini. Usmjerava britki komentar protukandidatu: "Vuk dlaku mijenja ali ćud ne!". Ne želim podsjetiti 'predsjednicu na odlasku' kakav je odgovor s druge strane dobila. Zašto to radi? E', pa pustite premijera da on vodi izbore, a predsjednici/kandidatkinji da šteta 'Dolcem' bez novinara jer sve što kaže "pas s maslom progutao ne bi".