Politika

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Jakov Kitarović ima status branitelja!

Ministarstvo hrvatskih branitelja u ponedjeljak je izvijestilo da je Jakov Kitarović kao djelatnik Ministarstva obrane (MORH) od 1994. do 1996. ostvario status hrvatskog branitelja, ali da nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Jakov Kitarović ima status branitelja!   FOTO:Ronald Gorsic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Ministarstvo je u priopćenju odgovorilo na medijske upite nakon jučerašnje izjave predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović za N1 televiziju da je njezinom suprugu bio ponuđen status branitelja, jer je u vrijeme rata radio u Ministarstvu obrane, no da je on to odbio.

Nakon što su iz HSS-a pozvali Grabar-Kitarović da kaže tko je njezinom suprugu Jakovu Kitaroviću ponudio status branitelja, Ministarstvo branitelja je priopćilo da je Jakov Kitarović ostvario taj status kao djelatnik Ministarstva obrane i pripadnik neborbenog sektora u razdoblju od 1994. do 1996. godine.

Ističu da Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Napominju da je Kitarović kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja sukladno tada važećim propisima. Naime, uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata.