Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Za vrijeme predizbornih govora ''predsjednice na odlasku'' uvijek sam imao osjećaj nelagode i stida

"Sada, kad je prvi krug izbora završio moram istaknuti da sam za vrijeme predizbornih govora "predsjednice na odlasku" uvijek imao osjećaj nelagode i stida, a sada u drugom krugu izražavam zabrinutost za opće zdravlje kandidatkinje", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Nakon izbora i konačnog olakšanja od mnoštva stupidnosti što ih je izgovorila "predsjednica na odlasku" i drugi, čast iznimkama, ipak treba, između inih, zabilježiti njezinu izjavu u Osijeku na promidžbenom skupu: “Ne trebaju nam svađe, prepirke i izlike. U novom mandatu napravit ću još više, otvorit će se i nova radna mjesta, 'tvrrrrde' neki da se ne može, ja vam tvr'dim da se može. Jer već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati(?) odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da ovdje rade preko interneta i zarađuju u Hrvatskoj 8000 eura. Zamislite što je za naše mlade ljude 8000 eura”, rekla je Grabar-Kitarović koja je dodala da je bila na 'Balu lipicanaca' i želi “da cijela Slavonija bude tako graciozna”. Ma, sve izgovoreno je Apokalipsa. Kad pomisliš da ne može gore ona nas uvijek iznenadi. Tolika stupidnost, u tako kratkom vremenu..., ma nemoguće? Ili: "Želim da Slavonija pokaže cijelom svijetu koliko je moćna i da cijela Slavonija prodiše. Stoga pozdravljam i Projekt Vlade Republike Hrvatske Slavonija, Baranja i Srijem i želim oživjeti poljoprivredu, jer ja sam odrasla s mamom i tatom koji nisu završili ni osnovnu školu i bavili su se poljoprivredom, a bili su mudriji od onih koji se nazivaju inteligencijom, a ne znaju kako se u Hrvatskoj živi. Stoga se zajedno s Vladom borim za fondove jer vama ne treba nikakva pomoć, već vam treba pružiti normalne uvjete za rad da zarađujete kako znate.“ E', ovo je post Apokalipsa?! Mila mati!

Sada, kad je prvi krug izbora završio moram istaknuti da sam za vrijeme predizbornih govora "predsjednice na odlasku" uvijek imao osjećaj nelagode i stida, a sada u drugom krugu izražavam zabrinutost za opće zdravlje kandidatkinje. Ima li "predsjednica na odlasku" prijatelja među hadezeovcima? Držim da nema jer da ima netko bi već trebao upozoriti predsjednicu da bi njezino dalje sudjelovanje na izborima ostavilo traga na njezinom zdravlju. Eto, moja poruka "predsjednici na odlasku": toliko je ljepote uokolo društva i života iz koga ste se izdvojili i sebi umislili da je funkcija koju ste obnašali jedini ambijent razumijevanja vašeg života. Kasno je da popravite sve što se popraviti dade, a nekmoli sve ono što se popraviti ne može. 

"Možete voljeti ili ne voljeti mene, možemo voljeti ili ne voljeti HDZ, ali ne možemo ne voljeti Hrvatsku. Izaći na izbore znači voljeti Hrvatsku! A vi znate kome ćete dati glas! Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica. Jer nam je naša Hrvatska iznad svega!", poručila je Grabar-Kitarović i pozvala birače na izbore. Znate što? Hrvatska nije samo hadezeovska. Hrvatska je zarobljenica hadezeovaca. Njezino oslobađanje otvoriti će Pandorinu kutiju užasa iz koje će izaći strašne stvari i nezamislivi događaji. Ali nacija koja ima duboko stoljećima usađen sustav vrijednosti izboriti će svoju slobodu i skinuti s vlasti sve te trgovce sudbinom zemlje i nacije. 

Slušam akademika Rajnera. Mili Bože! Akademik trivijalizira sve što ga se pita i to na razini prekoplotnog razgovora dvaju snaša u slavonskom sokaku. Ne, ne mogu to objašnjavati. Ističe iznimnu kompetentnost "predsjednice na odlasku". Kaže da su svi natjecatelji na izborima neznalice daleko od stvarnosti. Ističe prispodobu o 'malom Ivici.....'. Akademik je na razini snaše. On postavlja pitanja zašto ovo, zašto ono? Ostavimo akademika da i dalje uživa u svom drukanju i difamiranju. Slušam akademika koji govori o porukama što ih iznosi i podiže njezina tumačenja do razine vjere i štovanja. Da, štovanja 'kulta ličnosti' jer sve što ona kaže i izvali za akademika je samo 'vrlo jasno' izjavila? Jadan! Akademik, a ništa ne razumije!? Možda razumije ali je njemu lijepo, on ùživa u funkcijama(!) što obnaša u bešćutnosti. Da i on je bešćutan, baš kao: 

"Kolinda Grabar Kitarović nije predsjednica gafova, nego predsjednica bešćutnosti. Zar izjava "sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli", nije isto što i "drago mi je što su poginuli"? Nastavak rečenice nije bitan, bitna je bešćutnost, zadržimo se na njoj, upamtimo je. Bešćutnost. 

Meni je žao što ljudi ginu zbog bešćutnosti i za bešćutnost. Bešćutnima ništa nije sveto - ni tuđi život, a ni tuđa smrt.", napisao je g. Marko Vučetić. Suglasan sam!

Vratimo se u zemlju, državu, vlast i politiku i zapazimo, MMF Hrvatskoj: "Provedite reforme, uvedite euro i nemojte smanjivati poreze". Da! Nama su potrebni izvanredni izbori za Parlament i Vladu. S ovim danas fantazmagoričnim vlastodršcima biti ćemo 'utopljeni' u europski eksperiment: "Kako se može iskorištavati mala nacija uzimajući njoj pravo na bolji život". Da! Premijer i Vlada ništa ne pitaju naciju samo promoviraju sebe, a građani zaslijepljeni blještavilom europskih pučana, premijerom i vlastima stenje pod neimaštinom i bešćutnosti onih koje su birali i koji ne nude ništa, samo izdižu sebe. A nacija!?

E', pa, nikada zaboravljeni vrhunski znanstvenik g. Branko Horvat (umro/18.12.2003. godine) je za vrijeme F. Tuđmana govorio: "Vladajućoj garnituri pravi motiv nije bila Hrvatska. Njihovi su motivi bili vlast, novac, mržnja itd., a ne blagostanje Hrvata. Zato se oni ne uzrujavaju što naši penzioneri prekapaju po kantama za smeće. Glavno da je to suverena kanta za smeće." 

Da, upravo tako! Posebno je to razvidno ukoliko motrite hrvatsko radništvo, seljaštvo i inteligenciju. Da, radništvo! Uostalom, evo moja jasna poruka radništvu "Đure": Što je od 'radništva' ostalo? Prestrašeno mnoštvo koje ne vidi svoj rad i žuljeve, svoju obitelj, tvrtku i naciju. Neprekidno kleče pred vlastodršcima koji se šepure u skupocjenim odjelima i automobilima, a bešćutni naspram svih osim prema 'vođi'. Poruka radnicima "Đure": Gledali ste agoniju Uljanika i 3.maja. Vidjeli ste tzv. 'Ministra, zvani u trenutku', premijera i ostale iz Vlade, zar Vi mislite da će ta bulumenta napraviti ili može li napraviti bilo što drugo osim nesreću za vas. Podignite glave, osvijetlite izraz radničkog lica, rada i morala preuzmite "Đuru", borite se za sebe i naciju.

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.