Politika

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Milanović i Grabar Kitarović u drugom krugu, izlaznost 51 posto

Hrvatski birači rekli su svoje. Na izborima za predsjednika Republike na petogodišnji mandat na Pantovčaku građani su mogli birati između 11 kandidata. Najviše glasova dobio je Zoran Milanović, kandidat SDP-a i još 12 stranaka 29,55 posto. S njim u drugi krug izbora ide aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i još triju stranaka uz potporu 26,65 posto.

Predsjednički izbori   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: Media Servis

 Vrlo blizu je i nezavisni Miroslav Škoro s 24,45 posto potpore. Na četvrto mjesto smjestio se Mislav Kolakušić s nešto manje od 6 posto glasova, a iza njega je Dario Juričan. Šestu poziciju uzela je Dalija Orešković, nakon nje slijede Ivan Pernar, Katarina Peović, Dejan Kovač, Anto Đapić te Nedjeljko Babić. Posljednja trojca nisu prešla 1 posto.

Izlaznost je bila, za hrvatske prilike, poprilično visokih 51 posto, pokazuju podaci DIP-a.

Udruga Gong ocijenila je kako je izborni dan prošao mirno, uz manje nepravilnosti vezane uglavnom uz propuste u radu i imenovanju biračkih odbora te kršenja izborne šutnje, pozivajući se na osamdesetak prijava građana o nepravilnostima i oko osamdeset informiranja o biračkim pravima. Najviše prijava odnosilo se na neprofesionalnost, pristranost i kršenje procedura od strane biračkih odbora. Kršenje izborne šutnje očitovalo se kroz slanje poruka putem društvenih mreža, ali bilo je i uznemiravanja birača porukama i pozivima.