Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Od sveučilišne inteligencije, posebno ove osječke, digao sam ruke jer šute i dišu na škrge, baš kao što to čine ''ribe u mutnoj vodi''

"Jednostavno, demokratski je sudjelovati kao birač i imati pravo reći i poneku kritiku upućenu predsjednici. Ali, demokratski je i odustati od bilo kakvog pro futuro komentara. Upravo onako kako su prosvjetari na Markovom Trgu podigli zid/transparent iznad svojih glava ravno pred nosom zaprepaštenog premijera. Da, upravo tako su postupali nakon što je premijer izašao iz Vlade i obratio se prosvjetarima. Oni su mu uzvratili šutnjom i transparentom. Sjedim na stolcu i ponosno gledam televizijski prijenos uživo na N1 taj performans prosvjetara, a na um mi navire hrvatsko šutljivo radništvo i seljaštvo koje premijer koristi kao "sitnu monetu za potkusurivanje". Od sveučilišne inteligencije, posebno ove osječke, digao sam ruke jer šute i dišu na škrge, baš kao što to čine ''ribe u mutnoj vodi'', kaže među ostalim prof. Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Prije ekoliko dana napisao sam na facebooku komentar u povodu veselog ponašanja predsjednice na utakmici reprezentacija Hrvatske i Slovačke na Kantridi u Rijeci. Prenosim taj svoj komentar sa svog zida na facebooku: "Nemojte me krivo shvatiti. Ali, uzvik: "U boj u boj za narod svoj!", ostavite Operu, kliče predsjednica sa stisnutom pesnicom ne shvaćajući da taj uzvik danas nije obrambeni već ratno huškački. U tom uzviku na nogometnom stadionu, kada igra nogometna reprezentacija, nema ništa športskog, samo sugestija. Mislite li da stisnuta pesnice i predsjedničin galamistički vrisak upućuju na našu hrvatsku obrambenu snagu? Snagu u kojem eventualnom sukobu bi predsjednica 'prsima' branila naciju? Mili Bože stupidnosti! Ukoliko to mislite odmah uzmite američku military literaturu i izučite što vojni eksperti misle o mogućnosti hrvatske obrane u eventualnim ratnim uvjetima bez podrške američke vojske ili NATO-a? Ukoliko motrite veselu i razuzdanu predsjednicu i poistovjećujete nju s tim "uzvikom iz Opere", e' tada sugeriram: "Ostavite nadu svi vi koji ulazite.....etc.." Uostalom, sjetih se Biblijske prispodobe i poruke, parafraziram- oproštenje je kako da oslobodimo svoju osobu i biće, to je mogućnost da ozdravimo u sebi!" Nakon izbora, nadam se da će predsjednica kao supruga i majka "ozdraviti u sebi!".

Znate što? Odustajem od budućih komentara na istupanja predsjednice ali i drugih kandidata. Razlog tog mog odustajanja od konstruktivne kritike je potpuna politička neartikuliranost većine favoriziranih kandidata, posebno aktualne predsjednice. Držim, predsjednica živi u distopiji!

Namjesto da predsjednica kao Vrhovni zapovjednik HV pronosi politiku vojne croatodisperzičnosti, kao izravno sudjelovanje vojske i civila u proizvodnji vojne i druge proizvodnje, ona u zanosu na nogometnom stadionu sve više skreće pozornost na sebe kao osobu koja se ne može kontrolirati niti na sportskoj pozornici.

Nekako se stječe dojam da se u ovim predizbornim natjecanjima iznose neke nesolidnosti protukandidata iz prošlosti koje se ne samo da ne mogu popraviti, nego nemaju nikakvu korist za naciju, a i birači ništa ne mogu vidjeti što bi se sve iz toga pomaknulo na bolje. Čak, se u svu tu halabuku i izborni galimatijas posve nespretno upleo i ministar vojni, zvani 'vojničina'. Gledajte, ne mogu opravdati sva ta njegova nemušta izlaganja ali mogu podržati 'vojničinu' u njegovoj vojnoj doktrini koju je naučio u ranijem vremenu vojnog školovanja. Naime, u Hrvatskoj je ministar vojni, po staroj vojnoj paradigmi, uveo politiku vojne croatodisperzičnosti. To što se tiče naoružavanja i distribucije hrvatske vojske po vojarnama od Vukovara do Istre ne treba nikoga brinuti. Usprkos tome što je nabava skupocjenih vojnih zrakoplova i drugog oruđa tema koja udaljuje od realne snage hrvatskog društva i države. Sve je to posljedica što politički establišment u nas vodi isključivo politiku vladanja, a ne upravljanja procesima. U tom procesu vladanja za sada je posve zanemarena socijalno-ekonomijska struktura stanovništva. Sve je to dovelo do posvemašnje croatocentričnosti - sve je koncentrirano u Zagrebu, pa mi se čini da je razmještanje vojnika po hrvatskim vojarnama posve prihvatljiva croatodisperzičnost. Ne samo da je to dobar primjer u vojnoj doktrini, nego bi to trebala biti i politička programska orijentacija političke vlasti. E', sad je još od svega toga važnije da je takva military politics u biti usmjerena i na proizvodnju vojne opreme i drugoga što može otvoriti tisuće radnih mjesta i pospješiti izvoz vojne proizvodnje. Držim, ta je vojna politika posve prihvatljiva. I posve bi trebala biti prihvaćena vojna doktrina obrane što bi jamčila nesmetani unutarnji rast i razvoj gospodarstva i drugoga. Suradnja s eventualno budućim (E. Macron) vojnim snagama EU i NATO samo bi pojačala unutarnju sigurnost i razvoj hrvatskog društva i države. Rok: 10 do 30 godina.

Jednostavno, demokratski je sudjelovati kao birač i imati pravo reći i poneku kritiku upućenu predsjednici. Ali, demokratski je i odustati od bilo kakvog pro futuro komentara. Upravo onako kako su prosvjetari na Markovom Trgu podigli zid/transparent iznad svojih glava ravno pred nosom zaprepaštenog premijera. Da, upravo tako su postupali nakon što je premijer izašao iz Vlade i obratio se prosvjetarima. Oni su mu uzvratili šutnjom i transparentom. Sjedim na stolcu i ponosno gledam televizijski prijenos uživo na N1 taj performans prosvjetara, a na um mi navire hrvatsko šutljivo radništvo i seljaštvo koje premijer koristi kao „sitnu monetu za potkusurivanje“. Od sveučilišne inteligencije, posebno ove osječke, digao sam ruke jer šute i dišu na škrge, baš kao što to čine „ribe u mutnoj vodi“.

Ipak, znate što? Suglasan sam s premijerom da: "Nije normalno da đaci ne idu u školu". Ali, nije normalno niti to da premijer s nekakvih visina "Olimpa" podcjenjuje prosvjetare i njihov zdrav razum. Posebno ukoliko znamo da su hadezeovci ispunili sve javne institucije. Pa, premijer bi trebao prihvatiti činjenicu da se između prosvjetara što prosvjeduju nalazi i visoki broj učitelja, nastavnika i profesora hadezeovaca. Tim više bi trebao premijer biti zabrinut, a ukoliko nije, e' tada bi trebao prihvatiti činjenicu da su učitelji, nastavnici i profesori na svome neprihvatljivo niskom životnom standardu obrazovali mladež i na svojim socijalno siromašnim leđima držali naciju punih 30 godina. E', sada je dosta!

Uostalom, suglasan sam i s porukom kolumniste 'Telegrama', piše g. Jasmin Klarić: "Plenković iz ove situacije više ne može izići kao pobjednik. Politička šteta je napravljena i taman da dogovor bude postignut i nakon posljednje točke na ovom tekstu nastava ponovno pokrenuta, ne postoji PR koji će sve što se događalo (usred, btw, predsjedničke kampanje) uspjeti obojati za vlast pobjedničkim bojama."

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.