Društvo

SINDIKATI POSLALI ULTIMATUM VLADI

24. dana štrajka bez nastave tri županije, danas nastavak pregovora?

Cirkularni štrajk ide dalje. 24. dana štrajka Nastave neće biti u osnovnim i srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. Prazne klupe sutra u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Gradu Zagrebu.

Pregovori Sindikata i Vlade   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Sindikati su Vladi jučer poslali ultimatum. Sanja Šprem:

"Ovoj sagi iscrpljivanja i igre živaca mora doći kraj. U slučaju da Vlada Republike hrvatske debelo razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi ćemo nacrt njihove ponude prezentiran na sastanku prošli tjedan, dati na referendum. Ako želi da 68 tisuća zaposlenika u sustavu obrazovanja vidi tu sramotu i ako je to zadnja ponuda, onda ćemo ju poslati u sve škole u Republici Hrvatskoj."Nakon što ga je sindikalist Branimir Mihalinec optužio da laže jer je za jučer najavio nastavak pregovora, a poziv za sastanak nije poslao, ministar rada Josip Aladrović najavio je da će sindikatima tijekom jučerašnjeg dana uputiti poziv za sastanak, no nije precizirao kada će to biti.
 
"Mislim da je u redu da ponudu sačuvamo za sastanak i da im prezentiramo sve ono što u ovom trenutku možemo ponuditi. Hoće li biti kakvih odstupanja vidjet ćemo sutra. Naravno da se nadamo kraju štrajka. Osobno sam prekulturan da komentiram današnje izjave gospodina Mihalinca. to je ispod bilo kakve razine elementarne kulture i kućnog odgoja", rekao je Aladrović.

A premijer Andrej Plenković i dalje je kod svog stava da je nerazumno štrajkati u vrijeme kada Vlada povećava plaće.

"Nije baš neki sport koji predugo može trajati da ljudi ne znaju kuda će s djecom zbog štrajka koji je po mom dubokom uvjerenju u ovom trenutku, s obzirom na sve što smo stavili na stol i kazali, nepotreban", dodao je premijer.

Sindikalisti su najavili i nove aktivnosti na Markovu trgu. Na današnjoj konferenciji izložiti će pismo upućeno saborskim zastupnicima koji će na sjednici raspravljati o svojim amandmanima na proračun, a na temu povećanja plaća.

"U četvrtak ćemo sve te saborske zastupnike koji su pročitali i nisu pročitali pismo, na Markovu trgu podsjetiti kako bi trebali glasati za proračun ako u njemu nisu ugrađena sredstva za zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu", zaključio je Mihalinec.