Društvo

DANI HRVATSKIH FINANCIJSKIH INSTITUCIJA

Premijer Plenković: Euro ćemo uvesti najranije 2023. ili 2024. godine

Na IV. konferenciji ''Dan hrvatskih financijskih institucija - Utjecaj uvođenja eura na kreta­nja u gospodarstvu'' u zagrebačkom hotelu The Westin okupili su se gospodarstvenici, članovi Vlade te predstavnici financijskih i regulatornih institucija. Na otvorenju konferencije premijer Andrej Plenković još jednom je istaknuo da su brojne ekonomske koristi od eura.

Andrej Plenković   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX

 "Period za kojeg procjenjujemo da bismo bili u ERM II bi bio dvije i pol do tri godine, što znači da bi ulazak u europodručje prema današnjim procjenama moglo biti najranije u siječnju 2023. ili u siječnju 2024. godine. To je realan kalendar iz današnje optike", istaknuo je premijer. Na konferenciji je bio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je, uz pozitivne efekte, upozorio da euro ne smije biti sam po sebi svrha kao ni forma koja će se providiti bez jasne vizije.

"Euro nije čarobni štapić i univerzalni lijek gospodarskih problema već ga treba iskoristiti kao dodatak i generator za realizaciju strateških ciljeva".