Društvo

PREGLED TJEDNA

Tjedan su obilježili štrajk i prosvjed prosvjetara te saborska rasprava o proračunu i praznicima

I ovog tjedna štrajkalo se u školama, pokušalo se pregovarati, a sindikati su još jednom došli pod prozor premijeru Plenkoviću. Burno je bilo i u Saboru. Sve je zakuhao Đakić i njegov Odbor za veterane, a raspravljalo se i o proračunu. Što se sporta tiče, svjedočili smo ludoj i dramatičnoj utakmici na Maksimiru.

Sabor   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Prosvjetari su i ovaj tjedan proveli u štrajku. Pregovori s Vladom su nastavljeni, no i dalje bez uspjeha. Iako je dojam da su se pomakli s mrtve točke. Naoružani transparentima i zastavama, prosvjetari su sredinom tjedna ponovno došli na Markov trg. Od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova ne odustaju. Branimir Mihalinec.

"Konačna poruka premijeru - prihvatite li naše zahtjeve vi ste pobijedili, pobijedili ste jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj!"

Iako je pred njima novi krug pregovora sindikati najavljuju nove prosvjede i to baš onda kada će premijeru Plenkoviću najmanje odgovarati - u terminima kad će Hrvatska predsjedati EU-om i kada će Zagreb ugostiti Kongres EPP-a. Sanja Šprem.

"Vladi naš prosvjed nije puno značio, no predsjedanje EU-om nije tako daleko, možda će im tad značiti prosvjed. No ono što je prije je Kongres EPP-a, kad će šefovi europskih država biti u Zagrebu. Hrvatski učitelji trebaju uputiti glas prema Europi".

Štrajk sada traje već neko vrijeme, a kraj se još ne nazire. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je školama upute za nadoknadu nastave, ponudila je četiri opcije. Škola može nenastavne dane planirati kao nastavne, odraditi nastavu subotom, skratiti praznike ili produljiti nastavnu godinu.

"To za sada nije opcija da se ide na produživanje školske godine, to je zadnji korak, ako se s prve tri opcije ne bi došlo do potrebnih nadoknada. Sljedeći tjedan u petak je ciklus kojima bi se došlo do ovih šest dana zaostatka."

U Saboru smo imali poprilično buran tjedan. Raspravljalo se o rebalansu ovogodišnjeg, ali i prijedlogu državnog proračuna za sljedeću godinu. Ministar financija Marić.

"Prema ovom prijedlogu proračuna evidentno je da su potrebe za financiranjem državnog proračuna svedene na minimum."

Oporba, naravno, kritična. Božo Petrov, šef MOST-a.

"Budite hrabri, podignite ozbiljno mjesečne prihode."

A SDP-ovac Gordan Maras je bio u središtu još jednog cirkusa i svađe s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

"Kolega Maras trenutno govori ministar financija, vi ovdje vičete i on ne može govoriti. Ja vas molim da sjednete na svoje mjesto. Nitko vas neće nositi van, preteški ste pa neću ljudima raditi muku", rekao je Jandroković. "Jako ste smiješni", odgovara Maras.

Buru u Saboru, ali i u HDZ-u, izazvao je prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Prvi je kašu zakuhao Odbor za ratne veterane, na čelu s Josipom Đakićem, no na kraju su podvili rep i povukli amandman kojim bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, proglasili spomendanom, odnosno radnim danom. Ta ideja nije naišla na odobravanje oporbe, ali ni vrha HDZ-a. Andrej Plenković.

"Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i unutar HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u našem Zakonu uvrstio predsjednik Tuđman i tako će i ostati", jasan je Plenković.

Borba za Pantovčak se zahuktava. SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović održao je prvi predizborni skup u zagrebačkoj Tvornici kulture.

"Moje najveće i najmoćnije oružje će biti moj govor. To je ono što predsjednik ima, a ako nema ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti."

A što se sporta tiče, tjedan je obilježila infarktna utakmica na Maksimiru u skupini Lige prvaka. Dinamo i Šahtar remizirali su 3:3. Nakon 1:1 na poluvremenu, Modri golovima 83. i 89. minuti dolaze do 3:1. I kada se činilo da će to rutinski privesti kraju u sudačkoj nadoknadi šok za Modre i 30 tisuća navijača. Šahtar je zabio dva gola i izjednačio, a posljednji gol pao je u posljednjim sekundama utakmice, kada je sudac nakon konzultacija s VAR-om pokazao na jedanaesterac kojeg je ukrajinska momčad realizirala i došla do konačnog remija. Trener Nenad Bjelica ljut je bio i na suce i na VAR.

"Velike su manipulacije moguće. Nisam pobornik VAR-a i bolje je da sudac pogriješi i to je ljudski faktor kojeg treba prihvatiti. Igra se nogomet već 100 godina bez VAR-a pa se mogao igrati i dalje", rezolutan je bio Bjelica.