Politika

PRIHODI RASTU ZA 6,7 POSTO

U Saboru rasprava o prijedlogu proračuna za 2020.

Rasprava o prijedlogu državnog proračuna za sljedeću godinu našla se pred zastupnicima u Saboru. Planiraju se prihodi u iznosu od 145,1 milijarde kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde.

Zdravko Marić i Andrej Plenković   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Prihodi tako rastu za 6,7 posto u odnosu na originalni plan proračuna za ovu godinu, a u odnosu na rebalans za 5,4 posto. Ukupni, pak, rashodi veći su za pet posto u odnosu na ovu godinu. Oporba je bila kritična, a bilo je i uobičajenih cirkusa te sukoba.

Proračun su u Saboru zajedničkim snagama predstavili ministar financija Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković, koji je ustvrdio da ovakav proračun omogućava zdrav rast, veća ulaganja i bolji standard građana.

"Prijedlog proračuna je u skladu s programom Vlade. Posebnu pozornost usmjeravamo provođenju demografske I socijalne politike, obrazovanju i znanosti, unapređenju učinkovisti javne uprave I pravosuđa, olakšanju poslovanja poduzetnicima, održivosti mirovinskog i zdravstvenog sustava te poboljšanju kupovne moći građana.''

Zadržavanje stope PDV-a na 25 posto je politička odluka. Tu smo odluku donijeli kako bi mogli povećati plaće", rekao je Plenković. Tvrdi kako su mirovine porasle za 12 posto. Podsjetio je da će se rodiljne naknade povećati na 5600 kuna. Osigurano je 443 milijuna kuna više potpora za poljoprivredu, pohvalio se premijer. Ministar financija Zdravko Marić rekao je pak kako je u proračunu osigurano 25 milijardi kuna samo za mirovinski sustav.
"Prema ovom prijedlogu proračuna evidentno je da su potrebe za financiranjem državnog proračuna svedene na minimum."

"Prijedlog proračuna baziran je s prihodne strane na procjeni rasta od 2 i pol posto. Od tih 145,1 milijardi prihoda najveći se dio odnosi na porezne prihode, a najveća stavka je PDV od 55,9 milijardi kuna."

Uslijedile su replike. Znamo da je rat poharao Siriju, tko je poharao Hrvatsku, pitao je šef MOST-a Božo Petrov premijera Plenkovića.

"Jel namjeravate ozbiljno podignuti plaće jer ovo nije ozbiljno, ovo je šminka od 25 kuna mjesečno za ljude."

"Budite hrabri, podignite ozbiljno mjesečne prihode."

Primitivizirate Sabor, odgovorio mu je Plenković.

"Sreća je naša da vi nikada nećete imati priliku voditi Hrvatsku. Ni vi ni vaša stranka."

Žao mi je nikoga ne zanima usporavanje hrvatskoga gospodarstva, a to pokazuju I brojke u prijedlogu proračuna, rekao je bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac.

"Temeljimo strukturu naše potrošnje na EU fondovima, ali nije dobro da sve ide na uvoznu komponentu. Most nam grade Kinezi, pristupne ceste nam grade Grci. Sve što smo dobili od EU fondova otići će na plaćanje stranih kompanija i tako podižemo njihovu konkurentnost. Ne podižemo konkurentnost hrvatskog gospodarstva."

SDP-ovac Gordan Maras prozvao je Vladu zbog odluke o kupovini udjela u APIS-u. Tvrdi da iza toga zapravo stoji politička trgovina sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem. Plenković je to odbacio rekavši da se tu radi o provođenju odluke Vlade Zorana Milanovića.

"Mi se u klubu moramo konzultirati oko nevjerojatne korupcijske afere, a to je kupovina gradonačelnika Bandića I njegovih ruku za 280 milijuna kuna."
Inače, Maras je bio u središtu još jednog cirkusa I svađe s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Nizale su se opomene, a Maras je dobio zabranu govorenja danas I sutra. U jednom trenutku Jandroković je pozvao I stražu, no Maras ipak nije Pernar te je sam izišao van.

"Nemojte ovo raditi molim vas, rekao je Maras, a Jandroković mu je odgovorio: Kolega Maras dobovate opomenu I danas više ne možete govoriti. O čemu pričate vi, neću sjest, evo neću sjest", na to je rekao Maras.
 
"Kolega Maras trenutno govori ministar financija, vi ovdje vičete i on ne može govoriti. Ja vas molim da sjednete na svoje mjesto. Nitko vas neće nositi van, preteški ste pa neću ljudima raditi muku, rekao je Jandroković. Jako ste smiješni", odgovara Maras.