Politika

NAKON SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE

Cijela koalicija usuglasila rebalans proračuna, proračun za 2020., set poreznih zakona, minimalnoj plaći i Zakonu o blagdanima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandorković rekao je u srijedu da se cijela koalicija usuglasila oko pet važnih pitanja, da su s predstavnicima HNS-a dogovorili da se ide s proračunom kakav je Vlada predložila i da vladina uredba treba biti gotova do 30. lipnja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandorković   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Riječ je o rebalansu proračuna, proračunu za 2020., setu poreznih zakona, minimalnoj plaći i Zakonu o blagdanima. 

Dogovorili smo ono što je najavio predsjednik vlade, da želi 2+2+2 za iduću godinu i da se isto tako riješi i pitanje s koeficijentima.

U slučaju da uredba ne bude donesena do 30. lipnja tada bi išli za dva posto za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, rekao je dodavši kako su tu i policija i prosvjeta.

Istaknuo je kako će se sa sindikatima još morati razgovarati.

Kao dodatni osigurač nudimo dva posto nakon 30. lipnja

Vjerujem da je ovo dobra ponuda, da se dobiva šest posto što su sindikati željeli, rekao je te dodao da, isto tako, rade na uredbi o koeficijentima koja je njima iznimno važna.

Kao dodatni osigurač nudimo i tih 2 posto nakon 30. lipnja, rekao je Jandroković.

Napomenuo je kako je prijedlog Vlade da se u analizu koeficijenata uključe i strani ekspert te da se napravi pravedna uredba kako bi koeficijenti, kod kojih postoje prijepori da nisu pravedni, bili napravljeni na najbolji mogući način i dobro strukturirani.

Rekao je i kako će tu biti pomoći i domaće struke te da bi trebalo uključiti i sve one koji su zainteresirani te da će o tomu odlučivati Vlada.

Naglasio je kako šest posto koje su sindikati tražili to dobivaju te dodao kako uredba treba biti gotova do 30. lipnja. Poslu trebamo pristupiti ozbiljno i adekvatno jer u posljednjih 30 godina nije nađen adekvatan sustav plaćanja u državnom i javnom sektoru, ustvrdio je Jandroković.

Ni u jednom trenutku nismo osporavali pravo na štrajk

 "Mi preuzimamo odgovornost i radimo na uredbi", rekao je dodavši kako stvaraju uvjete da i druga strana pristane na kompromis, dijalog i razgovor.

Istaknuo je kako ni u jednom trenutku nisu osporavali pravo na štrajk.

Na pitanje o budućim ucjenama HNS-a, odgovorio je kako je koalicija danas vrlo brzo došla do konsenzusa te da su oko proračuna dodatno razgovarali s HNS-om.

Istaknuo je da su u ovom trenutku postigli sporazum. "Uvijek može doći do nesporazuma, ali dogovorili smo se da donosimo i rebalans proračuna i proračun", dodao je.

Jandroković ne očekuje da bi predsjedništvo HNS-a moglo odbiti dogovor.

Da je bilo lako, smatra, onda bi uredbu donijele i vlade prije nas. To nije bilo lako, ali vjerujem da ova vlada može riješiti ovo pitanje, rekao je uvjeren da će uredba biti napravljena do 30. lipnja.

Vrdoljak: Ministri HNS-a u četvrtak će biti na Vladi, a zastupnici u Saboru

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kako će ministri HNS-a u četvrtak biti na sjednici Vlade, a zastupnici u Hrvatskom saboru.

Razgovarali smo o paketu poreznih zakona, rebalansu i proračunu i ministri HNS-a će sutra biti na Vladi, kao i saborski zastupnici u Saboru, izjavio je Vrdoljak te dodao kako je Predsjedništvo HNS-a prihvatilo prijedlog da se koeficijenti od 30. lipnja, ukoliko cijela uredba ne bude gotova, podignu za dva posto.

Mislim da je to dobra poruka i povjerenje učiteljima i njihovom radu pa je sada vrijeme da svi zajedno sjednu za stol i da se to stanje završi, dodao je.

Naša je želja bila da u sklopu reforme obrazovanja i strategije bude predviđeno i povećanje materijalnoga statusa, istaknuo je Vrdoljak te dodao kako će u 2020. povećanje biti najmanje 8,12 posto.

Smatra kako je to sukladno kapacitetima proračuna  i prihvatljivo.

Želimo nastaviti s reformom i dati našoj djeci veću šansu nego što smo mi imali, poručio je predsjednik HNS-a.

Istaknuo je da je dobro sjesti i razgovarati sa sindikatima. "Došlo je vrijeme da se danas zaključeno ponudi za stolom, a sindikat će onda naći argumente", rekao je.

Dodao je i kako on ne pregovara sa sindikatom niti može zauzimati ni braniti njihove stavove.

 Želim jasno artikulirati političke ciljeve HNS-a, poručio je Vrdoljak.