Politika

VLADA JE OTVORENA ZA RAZGOVORE

Plenković: Štrajk prosvjetara stvara lošu atmosferu među roditeljima

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako smatra da štrajk prosvjetara nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima te nepotrebnu atmosferu pritiska na županije.

Plenković: Štrajk prosvjetara stvara lošu atmosferu među roditeljima   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Mislim da nije dobar. Stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu kontinuiranog pritiska na različite županije. Razgovori su se vodili i mi smo otvoreni za razgovore i dalje"; rekao je Plenković na početku sjednice Vlade osvrćući se na štrajk prosvjetara.

Apelirao je na čelnike sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i realno pogledaju što su sve napravili u odnosu na učitelje i profesore, čiji rad poštuju i važni su za provođenje reforme obrazovanja.

"S aspekta postignuća, koja je ova Vlada učinila u pogledu podizanja plaća, različitih vidova i oblika poreznih olakšica i prijedloga koji smo dali a to je da se kroz temeljni kolektivni ugovor podigne plaća dodatnih više od šest posto u idućoj godini. Ukupno povećanje samo temeljem osnovice u državnim i javnim službama bit će 18 posto, a uz porezne olakšice u mandatu ove vlade povećanje mnogima više od 20 posto. To su ozbiljna povećanja dohotka koja nisu usporediva s nekim ranijim vremenima", rekao je Plenković.

Dodao je kako su obećali i povećati osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna te je najavio i da će idući tjedan na Vladi, nakon konzultacija s socijalnim partnerima, dogovoriti o povećanju minimalne plaće.

Premijer je rekao da je paket koji su iznijeli cjelovit, pravedan, sveobuhvatan te smatra i kako rješava bit problema koji se postavio. Smatra kako po tom pitanju treba postići konsenzus jer se to ne tiče samo jednog sektora, već svih.