Osječko-baranjska

ZAKLJUČCI SJEDNICE GLAVNOG ODBORA

HDSSB kao stranka neće podržati nijednog predsjedničkog kandidata

Glavni odbor HDSSB-a odlučio je kako stranka neće dati potporu nijednom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima te preporučio svom članstvu da glasuje po svojoj savjesti. HDSSB-ov predsjednik Branimir Glavaš najavio je i kako HDSSB nakon predsjedničkih izbora kreće u ozbiljnu pripremu za nadolazeće parlamentarne, a posebno lokalne izbore. HDSSB je i dalje dio vladajuće koalicije te smatra da do rješenja pitanja prosvjetara, ali i ostalih, koji se opravdano bore za veće plaće, treba doći dijalogom s Vladom, a ne političkim ucjenama.

Branimir Glavaš i Josip Salapić   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu/ STV

HDSSB ne staje ni iza jednog predsjedničkog kandidata, a svojim članovima i simpatizerima daje preporuku da, kao i kod prethodnih europarlamentarnih izbora, glasuju po svojoj savjesti.

Branimir Glavaš kaže kako je takvoj odluci prethodila opširna rasprava na Glavnome odboru stranke. Spominjala su se konkretno 4 imena i prezimena predsjedničkih kandidata, ali je zbog različitih mišljenja oko eventualne potpore, zaključeno da se službeno ne podrži nijednoga.

"Rasprava je vođena i o Kolindi Grabar Kitarović, i o Zoranu Milanoviću, i o gospodinu Škori i o gospodinu Anti Đapiću. To su četiri kandidata koja su se sinoć kroz raspravu iskristalizirala tijekom sjednice Glavnoga odbora, i stav je HDSSB-a taj. Želimo svima puno sreće u predstojećoj utakmici, i u prvom krugu, i u drugom krugu, a predsjednik Republike će biti onaj koji dobije najveću potporu hrvatskog biračkog tijela."

Branimir Glavaš rekao je i kako je Glavnome odboru podnio izvješće o sudjelovanju HDSSB-a u vladajućoj koaliciji u proteklom trogodišnjem razdoblju.

Na Glavnom odboru čelništvo HDSSB-a dotaknulo se i štrajka prosvjetara. Iskazano je, kaže Branimir Glavaš, puno razumjevanje za probleme prosvjetnih djelatnika, ali stranka ostaje na stajalištu Vlade da u ovome trenutku država nema financijskih mogućnosti, kojima bi mogla udovoljiti sindikalnim zahtjevima.

"Naročito, smatramo da nije dobro da se ovaj slučaj politizira, štrajk prosvjetara, da je iza toga stao HNS, jer HNS kao koalicijski partner koristi svoju poziciju i zauzeo je jedan ucjenjivački stav s namjerom da se dodvori desetinama tisuća prosvjetnih djelatnika i da eventualni uspjeh sindikata u smislu ostvarivanja ili realizacije svojih zahtjeva pripiše sebi kao političke bodove. Moje je mišljenje da su se hrvatski prosvjetari, odnosno sindikati, trebali u startu distancirati od utjecaja političkih stranaka u njihovim pravednim zahtjevima i da bi im šanse za uspjeh bile puno, puno veće."