Osječko-baranjska

OSJEČKI POLITIČKI CIRKUS

Kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka na prošlim lokalnim izborima prešla u Klub vijećnika SDP-a!

Iznenađenja već na početku današnje sjednice osječkog Gradskog vijeća.

Piše: Republika.eu

Gradski oci, očekivano su pod ''rafalnom paljbom'' zbog pitanja poput projekta zidina Tvrđe, a novinari ''Glasa Slavonije'' došli su u velikom broju tražiti odgovore na pitanja koja, kako kažu, od gradske uprave ne mogu dobiti tjednima. 

No, najveće iznenađenje izlazak je bivše kandidatkinje HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka Ivane Šojat iz te stranke, te prelazak u Klub vijećnika SDP-a!

Šojat će svoj rad nastaviti kao nezavisna vijećnica.

U izjavi medijima, Šojat je rekla kako je već "nakon posljednjih lokalnih izbora shvatila kako ju je zadesila sudbina svih HDZ-ovih kandidata za osječkog gradonačelnika, a to je da je bila "potrošni kvisko", kojeg što prije treba baciti u ropotarnicu."

O tome, kaže Šojat, govori i činjenica da je osječki Gradski odbor HDZ-a već godinu dana nije pozivao ni na kakve koordinacijske sastanke uoči sjednica Gradskog vijeća, i potpuno ju je ignorirao, a kaže i da je jedan dio vijećnika HDZ-a, dan nakon drugog kruga posljednjih lokalnih izbora, prestao s njom komunicirati, "na bilo kojoj ljudskoj i političkoj razini".

Komentar na ove navode zatražili smo od Ivana Radića, predsjednika GO HDZ-a Osijek:

"Prelaskom iz Kluba HDZ-a u Klub SDP-a, gđa Šojat je tim postupkom sve rekla o sebi. Želim joj puno sreće u privatnom životu", rekao je Radić kratko.

Podsjećamo, na prošlim lokalnim izborima Šojat se vrlo oštro borila protiv Ivana Vrkića, kandidata kojeg je podržavao upravo SDP. Prozivala ga je čak i za manipuliranje biračima. 

"Osječani gube malo po malo sve životne šanse zbog gradske uprave koja svojom indolentnošću, neradom, klijentelizmom, bespravnim kompromiterstvom i posvećenošću isključivo osobnim interesima i interesima mreža kojima su se okružile, nisu gradu pružile šansu da postane mjesto za bolji i lagodniji život", govorila je u svibnju 2017. godine, tada kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka, a danas SDP-ovka Ivana Šojat. 

Tvrdila je tada i kako su ti izbori "referendum kojim će građani pokazati žele li promjene ili pak žele grad iz čijih blagajni novac odlazi kako bi se zadovoljile potrebe potrebe koalicijskih partnera aktualnog gradonačelnika."

Dobila je na koncu u drugome krugu 34,14 posto glasova birača.