Požeško-slavonska

8. FORUM POLJSKIH I HRVATSKIH REGIJA

Dogovorena gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i poljskog Lubuškog vojvodstva

Na 8. Forumu poljskih i hrvatskih regija koji se od 12. do 14. rujna održava u poljskom gradu Zielona Góra, dogovoreno je gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva, u kojoj se skup i održava.

Požega   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 "Sretan sam što smo ovdje u Lubuškom vojvodstvu pronašli partnere i što ćemo sporazum suradnje i prijateljstva potpisati iduće godine", izjavio je u subotu Hini župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević. Najavio je kako će Sporazum suradnje i prijateljstva, temeljen na razvoju gospodarstva, Požeško-slavonska županija i Lubuško vojvodstvo potpisati i ratificirati iduće godine 14. travnja, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja.  

"U međuvremenu održat ćemo nekoliko sastanaka gospodarstvenika. Definirat ćemo tko će biti prvi, hoću li ja sa mojim gospodarstvenicima doći u Poljsku predstaviti što jesmo, što možemo te što nudimo u suradnji, ili će biti obrnuto. Mislim da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj", istaknuo je župan Tomašević. 

Najavio je da će idući tjedan, u srijedu, na Skupštini Požeško-slavonske županije o tome izvijestiti vijećnike, pripremiti dokumente, a sljedeća Skupština će, uvjeren je, to i potvrditi.

Rekao je kako su već na prijašnjim forumimarazgovarali o tome koje bi vojvodstvo u Poljskoj bilo kompatibilno Požeško-slavonskoj županiji da s njim potpišu sporazum suradnje i prijateljstva, ali temeljen na razvoju gospodarstva.

"Analizirajući  gospodarstvo Lubuškog vojvodstva, njihove namjere i geografski položaj te ono čime se zapravo ovdje gospodarstvo bavi, mi smo gotovo najsličnije regije. Osim poljoprivrede, turizma, bave se i vinarstvom i vinogradarstvom, a u tome je Požeško-slavonska županija jedinstvena u Hrvatskoj", rekao je Tomašević.

Lubuško vojvodstvo se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.