Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Osijek je politički, urbano, gospodarstveno i demografski erodiran do neprepoznatljivosti

"Danas je grad Osijek urbano posve neprepoznatljiv ukoliko ga se pokuša percipirati modernim gradom 21. stoljeća. Osijek je politički, urbano, gospodarstveno i demografski erodiran do neprepoznatljivosti, mjereno njegovim sadržajima iz osamdesetih i devedesetih godina. Gradska vlast se politički ponaša kao pravilo bez ustupaka. Što god bi se njima prigovorilo oni jednostavno šute", kaže prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Eto, sudbonosno(?) pitanje za zemlju: "Hoće li Sud dokazati 'zloporabu ovlasti i kriminalne radnje' potjeranog ministra koji je na Braču krčmio(?) zemlju i nekretnine kako je htio i umio?". Držim, nije on to radio sam?! Ali jedno je sigurno: taj je lik bio ministar Uprave Plenkovićeve Vlade. Čim su počele sumnje, i 'zli' jezici medija, premijer je založio svoj autoritet ukazujući na 'nedužnost' ministra zbog nedokazanog kriminalnog djelovanja. Ma, znate što? Taj je nesretnik samo zrcalo političke vlastodržačke hadezeovske strukture. Rekao bi kardinal Bozanić: "Grijeh strukture". 

Gledam tog 'estradnog bivšeg ministra' i vidim tu cijelu estradnu političku bulumentu kao "Grijeh struktura". Ne čudim se premijeru jer tzv. 'dedramatizator'/"lobotomizator" ne poštuje tradicijske vrijednosti nacije. On u ime nacije (ne)svjesno dopušta hadezeovski grabežni moral i još gore, drži institucije kao taoce dobrog života. Dok se u institucijama redovito plaću prima, bez mjerljive radne vrijednosti, i dok se tamo dobro živi, uz posvemašnju kadrovsku i apsolutnu kontrolu zapošljavanja samo hadezeovaca, do tada je premijer siguran da će se na vlasti zadržati. Jedno je sigurno: stotine tisuća građana je iselilo. U zemlji, mjereno modelom pretežnosti, sve više je hadezeovaca koji konzerviraju zatečeno stanje. Da, konzerviraju! Pitate se za rok trajanja? Istekao je, dolaze problemi!? Znate što? S tim izmijenjenim demokratskim pristupom moralu od strane novog hrvatskog konzerviranog hadezeovskog sustava vrijednosti 'dedramatizator'/"lobotomizator" maše kao da mu je uspjela reforma. Vjerujte, 'dedramatizatoru'/"lobotomizatoru" je reforma uspjela. Potpuno su potisnuli tradicijski sustav hrvatske nacionalne vrijednosti. Sve su sveli na bezobzirnu podintelektualnu politiku nacionalističke mržnje, nasilja, korupcije, klijentelizma, grabeži i 'kastorstva'. Dok hadezeovci grabe za sebe, i uvjeravaju još ovo malo nehadezeovaca što su u zemlji ostali da 'svi dobro žive samo još toga svjesni nisu' , u Hrvatsku polagano ulazi puno ozbiljnija kriza od one iz 2007. godine, a iz koje zemlju do danas nije uspjela izvući ni Plenkovićeva Vlada


Izvor: Facebook

Prijeti li Hrvatskoj ista kriza kao 2007. godine? 'Ništa se nije promijenilo u 10 godina'! Svih tih godina što su ih na vlasti proveli hadezeovci i Vlada oni uvjeravaju javnost da su u zamahu reforme. Zadnjih nekoliko mjeseci čak navode "velebne" uspjehe njihove politike, a pri tome niti ne spominju da se iz zemlje iselilo oko 500 tisuća građana (od 2007. godine do danas), da hrvatski gradovi sve više podsjećaju na prošlost bez značajnijih urbanih poruka budućnosti i etc. Hoćete eklatantan primjer zaostajanja hrvatskog grada Osijeka? 

E' , pa gledajte. Danas je grad Osijek urbano posve neprepoznatljiv ukoliko ga se pokuša percipirati modernim gradom 21. stoljeća. Osijek je politički, urbano, gospodarstveno i demografski erodiran do neprepoznatljivosti, mjereno njegovim sadržajima iz osamdesetih i devedesetih godina. Gradska vlast se politički ponaša kao pravilo bez ustupaka. Što god bi se njima prigovorilo oni jednostavno šute. Zašto šute? 

Zapravo, na djelu je lobotomizacija svijesti i savjesti građana. Takav oblik kontaminacije svijesti građana nije viđen nikada, čak niti u iznimno turbulentnim ali i razvojno progresivnim povijesnim mjenama Osijeka. Pitate se kako je moguće takvo političko ponašanje osječkih vlastodržaca? Pa, vidite i sami da je moguće. Uzor za takvo političko ponašanje im je premijer poznat kao "dedramatizator" ali i "lobotomizator". Prošle su 2/3 mandata Vlade, a nigdje se ne mogu primijetiti reformske promjene u društvu i gospodarstvu. Sve je isto iz godine u godinu. Posvemašnja stagnacija, čak i urušavanje industrija, npr. brodogradnje, i drugoga, kao što je znanost, zdravstvo, školstvo i istraživanje. Jedino što je evidentno promijenjeno je ponašanje medija. Cijela njihova kritika usmjerena je na evidentne skandale u redovima vladajućih, posebno hadezeovaca. Rekli bi "panem et circenses". Pitate se zašto je HDZ toliko izložen skandalima? Odgovor je jednostavan: "Jer ima ulogu kakvu je u Jugoslaviji imala Komunistička partija". Ali što vrijedi objašnjavati mladima koji su rođeni poslije devedesete godine što je bila i kako je funkcionirala Partija? Komparativno, prikaz nije potreban. Dostatno je motriti ponašanja lokalnih i državnih vlastodržaca što su svojim podintelektualnim kapacitetima spremni građane sučeliti s nasiljem, silovanjima, pljačkom, prijetnjom, besmislenim državničkim porukama, korupcijom i drugim sadržajima političke vlasti što se, u tim razmjerima bez teških posljedica, nije moglo zabilježiti u vremenima do devedesetih. Da nepotrebna je komparacija, posebno ne nama koji tu komparaciju svjedočimo. Nama je jasno što se događa i kako dalje? Još bolje, što će se događati kao zakonito kretanje u godinama koje su ispred nas. Vjerujem da je lokalnim i državnim vlastodršcima jasno da će za njihov spas od nastupajućih socijalno-ekonomijskih i političkih problema u državi jedini izlaz biti njihov odlazak na istaknute funkcije u EU. S tog tamošnjega pijedestala njima će biti komotno motriti sve što se u zemlji događa. Politiku dedramatiziranja i lobotomiziranja građani će sve više primjećivati u nastupajućem vremenu vrlo složene krize i zaostajanja zemlje i nacije. Vlastodržački vinovnici neuspjele reforme u zemlji, a za vrijeme njihova mandata, biti će zaštičeni od političkih i pravosudnih posljedica i progona jer će sebe smjestiti na istaknute pozicije u EU.

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.