Društvo

TJEDNI PREGLED

Tjedan obilježili prosvjedi sindikata školstva i zdravstva

Prosvjedi sindikata zdravstva i školstva, skidanje imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću te podizanje optužnice protiv Ivice Todorića za oštećenje Agrokora samo su neki od događaja koji su obilježili ovotjednu domaću političku scenu, dok je svjetsku prodrmala još jedna u nizu brexitskih drama. Više u pregledu tjedna Kristine Tomljanović.

Prosvjedi učitelja na Markovom trgu   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Sindikati prosvjete i zdravstva digli su se na noge. U prosvjednim akcijama iskazali su svoje nezadovoljstvo uvjetima rada, a složni su u zahtjevu Vladi za povećanjem plaća. Zahtjevi oba sektora zasad nisu udovoljeni, pregovori se nastavljaju, a kao krajnju mjeru vide štrajk. Novca ima, samo je pitanje za koga ga čuvaju, poruka je koju je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec uputio vladajućima.

"Kada kažu da nema novaca, onda lažu. Svjedoci smo da država ima novaca za sve: za sanaciju posrnulih privatnih poduzeća,za privilegije onima koji njih drže na vlasti, a samo za nas nema", rekao je Mihalinec.Sindikalistica u KBC-u Zagreb, Gordana Miškulin, pak ističe da jedna medicinska sestra radi posao za njih tri do četiri.

Sustav je suočen s brojnim problemima. Alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedninih odjela, potplaćenost i neadekvatni uvjeti rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo", rekla je Miškulin.

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i akutalni predsjednik Autokluba Siget osumnjičen je za silovanje zaposlenice.Slučaj je izazvao lavinu reakcija jer mu je navodno iz policijskih izvora bila dojavljena prijava, nakon koje se on uputio u BIH. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor, no čelnik SDP-a Davor Bernardić ne odustaje od traženja odgovora na ova pitanja:

"Postavlja se pitanje zašto je policija reagirala tek nakon 23 dana? Zašto je taj gospodin, optužen za silovanje imao informaciju prije bilo koga drugoga, tko iz policije štiti osobu optuženu za silovanje? I koja je u tome uloga samoga ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića?", upitao je Bernardić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da je postupak je u tijeku, da je kaznena prijava tek prošla te da kasnije ide eventualno potvrđivanje optužnice, ne osvrčući se na Bernardićevu prozivku.No, premijer Plenković ipak nije birao riječi.

"Bernardić još jednom laže,dezinformira, zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama i neistinitim informacijama koristeći jedan mučan događaj", poručio je Plenković.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Ivice Todorića i još tri osobe. Tereti ih se da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj jer su omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Todorić je na svom blogu prozvao premijera Andreja Plenkovića napisavši kako se nedvojbeno radi o njegovom nalogu te da je cilj ovakvog djelovanja skretanje pozornosti s najveće političko-kriminalno-korupcijske afere u Hrvatskoj koja i danas traje. Evo što je premijer odgovorio na optužbe.

"DORH i sudovi su neovisni, ako to niste vidjeli u mandatu naše Vlade, onda ne znam kada ćemo progledati kao društvo", rekao je Plenković.

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević više nema imunitet zastupnika u Hrvatskom saboru. Jednoglasnom odlukom ukinulo mu ga je Mandatno-imunitetno povjerenstvo na zahtjev DORH-a, kako bi protiv njega mogla započeti istraga.Kuščevića DORH tereti za dva kaznena djela protiv službene dužnosti - zloupotrebu položaja i ovlasti zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Brexitskoj drami ne nazire se kraj. Britanski premijer Boris Johnson doživio je novi težak poraz. Zastupnici parlamenta usvojili su zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu Brexita.Johnson je predložio raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada, ali i obećao da neće tražiti odgodu Brexita od Europske unije.

"Radije bi bio mrtav u jarku. Košta milijun funti na mjesec, postiže apsolutno ništa i koja je poanta daljnjih odgoda. Potpuno je nepotrebna."