Osječko-baranjska

DAN SJEĆANJA

Prije 28 godina Baranja nakon dva mjeseca agresije u potpunosti završila pod okupacijom

Trećeg rujna 1991. u ruke neprijatelja palo je i posljednje slobodno mjesto u Baranji. U Općini Bilje na ovaj dan se prisjećaju svojih poginulih mještana, onih u borbama ali i onih mučenih u srpskim logorima te nestalih.

Prije 28 godina Baranja nakon dva mjeseca agresije u potpunosti završila pod okupacijom   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Točno prije 28 godina Baranja je nakon dva mjeseca agresije u potpunosti završila pod okupacijom. Treći rujna i danas se u Bilju obilježava s dostojanstvom, u spomen na taj stravičan dan.

"U naletu srbočetničke vojske u jutarnjim satima , zaista potpomognute JNA, izvršila je zaista stravičan zločin. 21 stanovnik Općine Bilje je stradao. Ali, u tom trenutku 11 je ljudi ubijeno, ali od onih koji su zarobljeni 9 je zaista zvjerski mučeno i ubijeno i vraćeno u jednom ružnom stanju u ostatak RH, odnosno Osijek", rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Jedan je to od najtragičnijih dana u povijesti Bilja, kaže Cickaj, a i dalje je ostalo pitanje jednog nestalog branitelja. Iako, kaže načelnik, treba gledati pozitivno, ne vjeruje kako će se sudbina hrvatskih nestalih ikada riješiti sa Srbijom.

"Previše je godina prošlo. 28 godina od tih događaja, da bi mi vjerovali u nešto. Da su imali želju i namjeru apsolutno bi već i danas znali sve što bi trebali znati. Mislim da je to obveza svih nas koji smo živi, i s jedne i druge strane da ako ništa drugo svi ti poginuli i preminuli imaju dostojanstven ispraćaj, da se zna njihov grob. Nažalost, teško mi je povjerovati u to", dodaje Cickaj.

Kaže i kako ova obilježavanja nisu usmjerena protiv nikoga, već se radi o dostojanstvenom sjećanju na žrtvu koju su poginuli podnijeli za ostvarivanje sna o slobodnoj Hrvatskoj. U sklopu Dana sjećanja u Bilju Hrvatska vojska organizirala je izložbu vozila i naoružanja koju su posjetila i djeca koja su sa zanimanjem pratila s čime to danas raspolažemo, a predvečer je održan i mimohod do Parka hrvatskih branitelja.