Osječko-baranjska

POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE

28. obljetnica sjećanja na branitelje u osječkom naselju Brijest

Prije točno 28 godina 80-ak dragovoljaca, branitelja i mještana Brijesta ujedinilo se i stalo u obranu ovog osječkog naselja. U Udruzi hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata prisjetili su se kako je izgledao taj dan, a u čast svim sudionicima na spomen obilježju položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

28. obljetnica sjećanja na branitelje u osječkom naselju Brijest   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na današnji dan 1991. godine i mještani Brijesta osjetili su što to znači rat. Kuće, domovi, dječja igrališta – branio se svaki kutak ovog osječkog naselja, a kućni su pragovi bili prva linija obrane.

"Polako je to išlo s tim Zborom narodne garde, odnosno s tim stražama po ulicama, na čoškovima, znači gdje je bilo u tom trenutku, vjerojatno 80-ak ljudi uključeno, da bi kasnije Brijest sa 1200 stanovnika tada dao negdje oko 156 hrvatskih branitelja dragovoljaca", prisjeća se predsjednik UHDDR Brijest Željko Biočić.

U Brijestu su, prisjeća se Biočić, stvorene barikade, a situacija je kulminirala upravo u kolovozu. Napadi su stizali s Poligona C gdje je bila smještena takozvana Jugoslavenska vojska.

Iako slabo naoružani, svoje su naselje uspjeli obraniti.

"Najteže je bilo, sigurno, izlazak poligona C. Puno vozila, 86 vozila je izašlo taj dan, kretali su se na sve strane, pojedinci nisu znali ni kuda ni što, ali normalno da je bilo teško doživjeti pogibiju prvog našeg civila, snimatelja Žarka Kaića neposredno prije svih tih zbivanja izlaska poligona C. To je možda bio najteži osjećaj kad netko pogine blizu tebe", dodaje Biočić.

Iz UHDDR-a naglašavaju važnost prisjećanja i obilježavanja ovog dana, ali i odavanja počasti svim braniteljima, ne samo s područja Brijesta već cijele Hrvatske. 

A u znak sjećanja na spomenutog HTV-ovog snimatelja Žarka Kaića, u srijedu će na ulazu u Brijest točno u podne biti otkrivena skulptura sa spomen – obilježjem.