Društvo

OD PRIČE NEMA NIŠTA

Sindikati sa sastanka s Butkovićem: Bio je konstruktivan, ali mi želimo rezultate

Sindikati u prosvjeti, zdravstvu, javnolinijskom prijevozu - svi traže povećanje plaća i rješavanje problema u svom sektoru. Autobusni vozači bili su na sastanku s resornim ministrom Olegom Butkovićem, tvrde bio je konstruktivan, ali da od priče nemaju ništa. Upozravaju da o rezultatima i konkretnim pomacima ovisi hoće li 9. rujna u štrajk.

Oleg Butković   FOTO:Nikola Vilic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Uoči sastanka za Media servis je predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Anto Jelić ponovio njihove zahtjeve:

"Da se riješi tržište u RH, da se može napraviti granski kolektivni ugovor, da se povećaju plaće, da vozač dobije status službene osobe, odnosno da se pri napadu na vozača vodi postupak po službenoj dužnosti. To su naši zahtjevi od kojih sigurno nećemo odustati. Vidjet ćemo hoće li se ozbiljno pristupiti tome, mi sigurno nećemo nasjesti na priču i pokušaj nekog odugovlačenja i zavlačenja".

Tvrde, sastanak je bio konstruktivan, Butković im je rekao da mora razgovarati s drugim kolegama i premijerom Andrejem Plenkovićem, ali njih zanimaju rezultati. I sami su tri puta pokušavali dogovoriti sastanak s premijerom, no bezuspješno.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović:

"Još uvijek nismo dobili odgovor. Kod nas je, nažalost, još uvijek veliki nered. Naši propisi u prijevozu nisu uređeni. Imamo određene prijevznike koji super žive i bogate se na račun onih koji održavaju nerentabilne linije. To se ne bi smjelo događati i trebalo bi usvojiti ono što je Europa već napravila, na neki način normalizirati prijevoz i omogućiti svima jednake šanse da uspiju".

Iako još nije sigurno, pretpostavljaju da bi u četvrtak ponovno trebao biti sastanak u Ministarstvu, gdje će biti predstavnik kojega će sindikati izabrati.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak:

"Mi ćemo vidjeti do 9.9., ili bar par dana prije ako će sve to ići. Mi smo i dalje u pripremi, ako to bude potrebno, da organiziramo štrajk".

Podsjetimo da su vozači u petak već održali 10-minutni štrajk upozorenja, a 9. rujna su izabrali za generalni štrajk jer tog dana kreće nova školska godina.