Politika

ZAVRŠEN LJETNI ODMOR

HDZ na Predsjedništvu osniva stožer za predsjedničke izbore

Nakon ljetnog odmora na Markovu trgu pune ruke posla. Od užeg kabineta, sastanka koalicijskih partnera pa sve do Predsjedništva i Nacinalno vijeće HDZ-a. Pripreme su to uoči, po svemu sudeći, uzbudljive nove sezone. Glavne teme, Dubravka Šuica, Lovro Kuščević, odnosno njegov nasljednik u stranci, ali osnivanje stožera za Kolindu Grabar Kitarović u novoj utrci za Panovčak

Andrej Plenković   FOTO:Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Premijer Andrej Plenković na užem kabinetu predložio je Dubravku Šuicu kao kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije. Tu nakanu najavio je još jučer, no neobično, Šuica je i prije odluke u Hrvatskoj, već obavila razgovor sa šeficom Europske komisije Ursulom Von der Leyen. Pa se s razlogom pitamo, je li premijer zaobišao proceduru, koja predviđa i potvrdu na Vladi, potom i glasanje saborskog Odbora za europske poslove. Šef diplomacije Gordan Grlić Radman kaže, o proceduri ne zna ništa, ali zna je li Šuica najbolji izbor za povjerenicu.

"Mislim da je. Ona ima najveće iskustvo, ima taj legitimitet, tri puta je birana. Osoba s takvim iskustvom, životopisom i briljantnom karijerom ima podršku".

​Najvjerojatnije bi upražnjeno mjesto u Europskom parlamentu trebala popuniti bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak. Sastalo se i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, a glavna tema osnivanje stožera za predsjedničke izbore, odnosno za Kolindu Grabar Kitarović. Na čelu stožera bi trebao biti osječko-baranjski župan Ivan Anušić, doznaje Novi list. Druga tema, izbor novog političkog tajnika HDZ-a. Bit će to Ante Sanader, zamjena za Lovru Kuščevića, bivšeg ministra uprave koji je ovih dana opet pod povećalom. Jučer je policija u sklopu USKOK-ovih izvida upala u njegovu kuću na Braču, kao i još nekolicini i češlja se cijela afera oko nekretnina, prenamjene zemljišta, off shore kompanijama i POS-ovim stanovima. Dio ministara bez puno riječi. Gordan Grlić Radman i Zdravko Marić.

"Nisam uopće o tome razmišljao, bavim se svojim resorom". "Ne znam što se događa ljudi, ne pratim taj dio"."Ne bih ništa komentirao tu temu s obzirom na samu prirodu procesa, ovo što sam vidio u medijima, nemam nikakvog komentara".

Na pitanja šteti li Kuščević i dalje HDZ-u i je li uteg Vladi, ministri Darko Horvat i Blaženka Divjak ipak nešto opširniji.

"Kada se ti izvidi završe i kada dobijemo neke relevantne informacije biti ćemo sigurno pametniji i znati o čemu se točno radi. Pa meni je potpuno normalno da netko ne očekuje kazneni progon. Ova aktivnost koja se sad događa da, šteti ugledu HDZ-a."

"Mislim da nije s obzirom da nadležan tijela provode izvide. Dobro je da će se uskoro znati rezultati i da se ta stvar razriješi".Uz samo kuću, problematično je i što krasi zidove njegove kuće, riječ je o slici Ante Pavelića. Divjak na to kaže:

"To je meni novost, to nisam vidjela. Ako je to istina, mislim da je potpuno nedopustivo za nas koji smo dužnosnici i javne osobe, ali i za ostale građane RH s obzirom na Ustav i na to kakvo mi društvo želimo razvijati."Ako dođe d istrage, Sabor će prije toga morati Kuščeviću skinuti imunitet. A mnoštvo je još užarenih tema na političkoj sceni i u društvu, sindikati vladajućima pušu za vratom, pa su se sastali i koalicijski partneri kako bi ispeglali sve stavove i prošli sve teme koje će ih dočekati povratkom u saborske klupe.